Казусът във ВСС е тежък и напрежението няма да се освободи с технически решения и разпечатки. Проблемът е кой е изпратил SMS-а. Трябва да се внесе промяна в закона и да се криминализират такива деяния. През лятото от РБ внесохме промени в Наказателния кодекс, които криминализираха подобни контакти между политици и магистрати – тогава те се видяха на обществото твърде драстични и имаше недоволство. Това каза заместник-председателят на „Движение България на гражданите“ Найден Зеленогорски. 

По думите му, сега тези промени се преглеждат отново от РБ и ще се внесат повторно, след като лятото бяха оттеглени поради публичното мнение, че са прекалено крайни. Според него, сега ситуацията показва, че трябва да има твърди правила на комуникация между политици и магистрати.

"В нормалните държави такива хора не могат да седнат в ресторант и да си говорят - това е част от правилата. Правилата са гаранция, че няма да има натиск от политици към магистрати да се реши в определена посока важно дело например. Така гилдията ще бъде запазена от злонамерени действия на политици", обясни Зеленогорски.

Според депутата ако продължи да няма правила, няма да има и отговорност. 

"ВСС се делегитимира в обществената подкрепа и като гражданин, ако съм част от този ВСС, бих си тръгнал веднага", каза той.

Според него, това би било най-разумното решение за България.

"Във ВСС има достойни хора, но отборът не произвежда резултата, който обществото очаква", добави Зеленогорски.

Според него в момента съветът е разделен на две групи и с един глас повече или по-малко да се вземат решения по тежки въпроси, което не било добре.