Пореден проблем пред строителството на магистрала "Струма" в Кресненското дефиле! Оказва се че скалите в района съдържат шесторно по-високо съдържание на уран от нормите.

"Този район по начало това е един от най-богатите на уранови находища в България. От север, от изток и от юг има уранови находища, които сме изучавали в периода 1950-1990 година", заяви Илия Божков - бивш главен геолог на Редки метали. 

Според него кресненските гранити са доста радиоактивни.

"Кларкът там е 6,5 грама на тон, при обичайна норма от 1 грам на тон. Съдържанието на уран е много високо. Интензивно разлагане на уран показва, че той е твърде подвижен и при строителство на тунел е вероятно повишаване на радиоционния фон от радонови газове", добави Божков.

Затова ако се премине към строителство на голям тунел по трасето, ще е много важно той да има добра вентилация.

Според бившия шеф на НСО ген. Румен Миланов изграждането на подземно съоръжение за преминаване крие опасности от пожари  и терористични актове, а поддръжката му би била сложна.

"Откритото преминаване също е свързано с проблеми. Единият от тях са срутищата, а другото е организацията на движение по време на строителството, което ще продължи 2-2 и половина години. В Кресненското дефиле аварийността е тройно по-висока от средната у нас", добави Миланов.

Според шефа на Камарата на строителите инж. Иван Бойков независимо дали преминаването в региона ще е през тунел или на открито, в този участък от магистрала "Струма" ще бъде 80 км/ч.