Външният министър Даниел Митов заяви, че номинацията на българия за шеф на ООН ще е ясна до дни. Така той отговори на въпрос дали Ирина Бокова ще бъде кандидатът на България, след като вчера Кристалина Георгиева обяви, че няма да се бори за поста.

"В следващите дни ще изпратим писмо с номинация и вие ще разберете когато това стане", каза Митов.

Той не отговори на въпрос дали се обсъжда друго име, освен това на Бокова.

КРИСТАЛИНА ГЕОРГИЕВА ОТКАЗВА НОМИНАЦИЯ ЗА ШЕФ НА ООН

Митов коментира и твърденията на президента от 2002 до 20012 г. Георги Първанов, че емисари на Турция продължават да се месят във вътрешните работи на България.

ПЪРВАНОВ АНАЛИЗИРА: ТУРЦИЯ ШЕТА ИЗ ЮЖНА БЪЛГАРИЯ

"Знаете много добре колко адекватно реагирахме, когато очевидно имаше създаване на възпритятие, че посланикът или други представители се намесват във вътрешните работи на България. Тепърва  ако установим по безспорен начин, че има подобна намеса ние ще си вземем съответните мерки. Аз съм в постоянен разговор с тях. Няма нещо, което да не сме си казали и нещо, което да не знаем. Това, което установим със сигурност, разбира се ще реагираме", каза Митов.

 

ТУРЦИЯ ШЕТА И МАЧКА В ЮЖНА БЪЛГАРИЯ? НЕ СМЕ ЧУВАЛИ

Той каза още, че се търси начин да се нормализира ситуацията по българо-гръцката граница, която е блокрана от груцки фермери. Митов определи това положение като "безобразие". Той изтъкна, че многократно е говорил с гръцкия си колега, а българската държава се възползва от всички инструменти., които има.

"Между Франция и Белгия от десетилетия съществува абсолютно същия проблем. Френски, белгйски фермери през цялото време затварят границата от едната или от другата страна. Става въпрос за вътрешнополиитчески проблем в Гърция. Блокирани са всички граници.  Има огромен проблем с два закона, които гръцкото правителство е внесло, насочени към изпълнение на ангажименти, поети към кредиторите. Очевидно голяма част от гръцкото общество не е съгласно", обясни Митов.

Той каза, че има възможност българските превозвачи, които са претърпели загуби, да съдят гръцката държава и държавата ще им помогне за това.