Индийската компания Ringing Bells представи днес уникален смартфон - 4-инчов дисплей, 4-ядрен процесор, 1 GB оперативна и 8GB флаш памет... близък по характеристики на новият смартфон "Правец".

СМАРТФОН "ПРАВЕЦ" ИЗЛИЗА НА ПАЗАРА ДО ДНИ. ЩЕ СТРУВА 169 ЛЕВА

Ако това беше преди 5-6 години, телефонът наистина щеше да е впечатляващ.

Freedom 251 обаче не разчита на мощни чипове и много пиксели - а на шоковата цена от 251 индийски рупии. Което са около 3,66 американски долара.

Няма шега, няма грешка, нито пък изпусната нула - телефонът е напълно пълноценен смартфон на базата на Android, при това най-новата версия 5.1 Lollipop. Процесорът е нискобюджетния MediaTek с тактова честота 1,3 GHz, резолюцията на екрана е 960х540 пиксела, а двете камери са със смешна разделителна способност - 3,2 мегапиксела за основната и 0,3 мегапиксела за предната. Батерията е скромните 1430 милиамперчаса, което е достатъчно, като се има предвид слабите компоненти.

Всичко това са маловажни детайли спрямо факта, че телефонът има възможност за 3G, WiFi, място за две сим-карти - за 3,66 долара.

Поръчките по план трябваше да започнат днес на сайта - www.freedom251.com. Там обаче учтиво обясняват, че системата им е пренатоварена засега и в следващите дни.

Любопитно е как е постигната подобна цена, като се има предвид, че дори на едро компонентите на смартфона вероятно са по-скъпи сами по себе си.

Ringing Bells съобщават, че смартфонът е разработен с подкрепата на правителствената кампания "Направено в Индия", но не е ясно дали реалното производство е субсидирано с държавни пари. Специалисти спекулират, че Freedom 251 може да бъде ограничен за продажба само в Индия.