Гражданин е спасил изхвърлените през уикенда документи, сред които и унищожените от аферата "КТБ", които бяха показани пред бТВ от следователят Бойко Атанасов. За това съобщи "Протестна мрежа", които получили и множество снимки на документите.

СЛЕДОВАТЕЛ ПОКАЗА ДВА КОНТЕЙНЕРА С УНИЩОЖЕНИ ДОКУМЕНТИ ЗА КТБ

Според Атанасов унищожаването е заповядано от група, която използва ръководството на прокуратурата от много време насам за лична изгода.

Главният прокурор Сотир Цацаров обаче заяви днес, че тези документи са само копия, и няма унищожено нито едно доказателство по делото. Изхвърлените изрезки той определи като "тежка организационна нередност".

ЦАЦАРОВ: 0 СЛЕДОВАТЕЛИ СА НЕДОВОЛНИ КАТО БОЙКО АТАНАСОВ

Въпреки репортажа на бТВ, документите все още били в контейнера за отпадъци на столичното следствие на бул. "Монтевидео" в София. Анонимният гражданин ги събрал и прибрал у дома.

На снимките се виждат описи на доказателства по делото за КТБ, копия от договори за продажба на дружествени дялове, разпечатки от телефони и др. Някои от документите са с оригинален подпис със синьо мастило.

Запазени са и няколко кутии и кашони с изрезки, които не могат да се четат в този вид, но могат да бъдат сглобени със сериозни усилия.

Анонимният гражданин обявил, че документите ще бъдат запазени до пристигането на европейските експерти, които трябва да помагат на прокуратурата, като тогава ще бъдат предадени на тях.

Ето и заснетите документи: