"Угрозата е изключително голяма за всеки един, който застава и казва истината."

Това заяви столичният следовател Бойко Атанасов в ефира на БНТ в коментар за нередностите в прокуратурата.

ЦАЦАРОВ: ЯСНО МИ Е ЧИИ ИНТЕРЕСИ ОБСЛУЖВА СЛЕДОВАТЕЛЯТ АТАНАСОВ

Той коментира факта, че никой от колегите му не е подкрепил твърденията му - а именно, че в следствения отдел на Софийска градска прокуратура (СГП) работи "шпицкоманда" под контрола на главния прокурор Сотир Цацаров, която има за цел да образува разследвания срещу представители на властта.

Преди две седмици Цацаров подчерта, че нито един от следователите не е имал оплаквания, подобни на тези на Атанасов. Следователят пък отбеляза, че не е очаквал дори приятелите му да го подкрепят, защото се поставили в опасност.

АТАНАСОВ: ПЕЕВСКИ ПОСОЧВА ЦВЕТАНОВ С ПРЪСТ И ВЕДНАГА ИДВА СЛЕДСТВИЕ СРЕЩУ НЕГО

Атанасов също така е подал сигнал към ВСС срещу Цацаров за системно неизпълнение на неговите задължения - за това, че не е осигурил средства за аудио- и видеозапис на разпитите в СГП. 

"Главният прокурор е над всички, но по закон е длъжен и да осигури нормални условия за работа", обясни следователят.

Според него извикването му пред Етичната комисия е реакция за фактите, които е изнесъл.

“Когато има законов начин, по който е предписано да функционира Прокуратурата, а този начин е нарушен, аз съм се обърнал към съда и съм поискал да бъде отменен начин на разпределяне на делата. За мен той е порочен, незаконен”, заяви Атанасов.

Атанасов призна, че през 2004-2005 година е бил застрашен, когато е участвал в подаване на сигнал срещу прекия си началник Христо Станчев, по-късно заловен с подкуп.

"Тогава имаше репресия срещу мен и още един колега”, каза още той.

Атанасов разказа и как е бил извикан и са му предложили несъществуващ пост - да оглави сектор, който ще разследва само бившите управляващи от ГЕРБ. Според него, този сектор все още съществува в същия вид. Това е станало след назначаването на Петьо Петров за завеждащ на следствения отдел.

В студиото на “Още от деня” следователят разказа как след назначаването на Петьо Петров (известен като Пепи Еврото) за завеждащ на следствения отдел, Атанасов е бил извикан и му е предложен несъществуващ пост – да оглави сектор, който ще разследва бившите управляващи от ГЕРБ. Този сектор съществува в момента и функционира по начина, по който е създаден.

 "Това не е повишение, защото не съществува," обясни той защо е отказал поста.