Реформаторският блок върви към консенсусен вариант общият кандидат за президент да е "гражданин", а не партиец. Това се е разбра след заседанието на Изпълнителния съвет на дясната коалиция днес, разказаха участници в сбирката.

Лидерите на СДС и ДСБ за първи път от много време са били на абсолютно еднакви позиции в преговорите, след като и сините, и тъмносините в последните дни обявиха, че няма да издигат партийни членове и да предлагат имена за кандидат-президентска двойка. Общата им позиция е била споделена днес на заседанието, а тя е Гражданският съвет на Реформаторския блок да посочи имената за изборната напревара наесен. Идеята и на двете партии е номинацията да получи и по-широка подкрепа от ядрото на РБ. 

СДС РЕШИ: БЕЗ СЕДЕСАР В ПРЕЗИДЕНТСКАТА НАДПРЕВАРА

И ДСБ НЯМА ДА ДАДАТ КАНДИДАТ ЗА ПРЕЗИДЕНТ

ДБГ също се обявиха "за" гражданския профил на бъдещия претендент за държавен глава от дясната коалиция, но за разлика от СДС и ДСБ не се отказват от правото си те да посочат имена. На подобна позиция били и представителите на БЗНС в коалицията, като хората на Николай Ненчев не изключвали и вариант да предложат партиец за обсъждане в Реформаторския блок.