Докато Румъния и други черноморските страни от НАТО са готови да подкрепят увеличаване на силите на алианса в региона, България и Турция може да се окажат по-сдържани заради нежеланието да враждуват с Русия.

Това се казва в анализ на американската разузнавателно-аналитична агенция "Стратфор", цитиран от БГНЕС.

Доскоро Турция също се обявяваше за засилване на НАТО в Черно море. През последните седмици обаче Анкара се опитва да нормализира отношенията с Москва, влошени след свалянето на руския боен самолет над Сирия на 24 ноември 2015 г.

Русия ще бъде изправена пред по-чести действия на НАТО в Черно море заради повишения интерес на пакта към този регион. В близко време борбата за влияние в този стратегически важен регион несъмнено ще се изостри, предричат експерти от "Стратфор". Причината е промяната на баланса на силите в Черно море с анексирането на Крим от Русия.

Украйна бе изтикана от сцената, а Москва засили флота си в региона. НАТО трябва да взема под внимание Конвенцията от Монтрьо, която ограничава тонажа и срока за пребиваване в Черно море на военни кораби от нечерноморски държави.

Но един многонационални сили като НАТО биха могли да заобиколят тези ограничения, като създадат флот с кораби от няколко държави и прибягнат до ротация на войските. Именно затова на започващата утре среща на върха на пакта във Варшава ще се обсъжда възможността за засилване на съвместните военноморски сили на блока в Черно море, обясняват аналитиците.

Те сравняват военноморските сили на Русия и на страните от НАТО в региона. По брой кораби Русия отстъпва, но тя има много други предимства, например във военноморската авиация.

Освен това Москва активно модернизира флота, включително подводниците. Москва не може повече да разчита на Конвенцията от Монтрьо, тъй като НАТО ще търси начини да заобиколи ограниченията и да осигури лидерството на своите военноморски сили в региона. Но присъствието на Русия на Кримския полуостров й дава сериозни предимства пред НАТО, смятат експертите от „Стратфор“.