Разборът след провала на метежа в Турция вече започна. Президентът Ердоган обяви чистки. Критиците се опасяват, че той може да се възползва от укрепналата си власт, за да излее гнева си върху критиците на режима. Последиците от опита за преврат ще имат последствия и във външнополитически план. Той ще има отражение и върху взаимоотношенията с ЕС, САЩ и НАТО.

ЕРДОГАН ПРЕД CNN ЗА СМЪРТНОТО НАКАЗАНИЕ: ЗАЩО ДА ГИ ХРАНЯ В ЗАТВОРА? 

Списъкът от темите, по които сме зависими от сътрудничеството с Турция, е впечатляващ. Това са и посредничеството в сирийската война, и борбата срещу "Даеш" ("Ислямска държава - б.р.), и миграционната политика.

Що се отнася до НАТО, за алианса Турция е незаменим член, който осигурява втория по численост след САЩ военен контингент. Не трябва да се подценява и значимостта на географското положение. Турция е мост между Европа и Близкия изток. Турската военновъздушна база "Инджирлик" стана важен транспортен възел за американските ВВС в ходаа на военните операции в Ирак и Афганистан, а от 2015 г. американците координират оттам въздушните удари срещу позициите на джихадистите в Сирия.

Но може ли да бъде смятан за надежден партньор страна, чиито военнослужещи се вдигат срещу официалната власт? Ако в турската армия има такова разцепление (всичко говори в полза на такава версия), съществува реален риск за международните операции.

ЗАПЛАШЕНА ЛИ Е СДЕЛКАТА ЗА БЕЖАНЦИТЕ ЕС-ТУРЦИЯ?

Отношенията между Турция и НАТО вече отдавна са навлезли в стадия на напрежение. Така през април министърът на външните работи Мевлют Чавушоглу заплаши да закрие военната база "Инджирлик" за американски военни и да я отвори за руски изтребители. Това бе възприето като изправяне срещу НАТО. Целият алианс все повече възприема Русия като заплаха.

Има и редица други индикации, че Русия и Турция вървят към сближаване. Малко след проваления пуч Ердоган проведе телефонен разговор с Путин. През август двамата лидери планират да се срещнат.

8000 ПОЛИЦАИ УВОЛНЕНИ В ТУРЦИЯ

Не помагат за отслабване на напрежението в отношенията със САЩ и намеците на турски политици за спорната роля на САЩ в опита за сваляне на официалната власт. За организирането на опита за преврат Ердоган обвини живеещия в САЩ свой заклет враг, опозиционния ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен, и поиска екстрадирането му. Американската страна обеща да разгледа съответното искане, ако Анкара предостави необходимите доказателства.

Западът упреква Турция, че преследва собствените си интереси в Сирия. Турция не бързаше да предприеме каквото и да било срещу "Даеш". Тя бездействаше дотогава, докато не усети заплаха за своята сигурност.

За ЕС най-насъщен остава въпросът за сътрудничеството с Турция по миграционния въпрос. От една страна, става дума са сделка за бежанците, от друга - за подкрепяната от Турция натовска операция в Егейско море, чиято цел е проследяването на незаконното прехвърляне на бежанци и сътрудничеството с бреговата охрана. Обявените от Ердоган чистки могат да парализират работата на военните. Докато едни бъдат пратени в оставка, а други - назначени, могат да минат месеци. Освен това международната дипломация е разтревожена от перспективата за окончателното превръщане на Ердоган в авторитарен управник с параноични наклонности, който е способен да пожертва международните договорености заради собственото си оцеляване в политиката.

-----

* Авторката е журналист от германския вестник "Ди Велт", откъдето препечатваме статията.