Прокурорът по делото за убийството на руската журналистка Анна Политковская поиска от Московския градски съд доживотна присъда за двама души, предаде ИТАР-ТАСС.

Това са Лом-Али Гайтукаев, признат за виновен в организирането на убийството, и Рустам Махмудов - извършител.

За Сергей Хаджикурбанов прокуратурата поиска 22 години затвор при строг режим. Обвинението настоя и за 19 г. строг режим за Ибрахим Махмудов. За брат му Джабраил Махмудов - единствения, за който има смекчаващи вината обстоятелства, прокуратурата се обяви за 15 г. зад решетките при строг режим.

Прокурорът поиска от съда да удовлетвори и гражданския иск на потърпевшите на стойност 5 милиона рубли (106 727 евро). На 20 май съдебните заседатели в Московския градски съд издадоха с мнозинство обвинителна присъда по делото. И петимата подсъдими бяха признати за виновни.

Анна Политковская

Анна Политковская бе застреляна във входа на дома си в Москва на 7 октомври 1996 г. По странно съвпадение тя бе убита в деня, в който президентът Владимир Путин навърши 54 години. Журналистката бе заклет критик на Путин. Много хора смятат и до днес, че всъщност той е наредил нейното ликвидиране.