Реформаторският блок се готви за решителна битка срещу левицата на президентските избори. Това заяви съпредседателят на ПГ на коалицията и шеф на изборния щаб Найден Зеленогорски (ДБГ) пред БНР. Той обаче не открехна вратата коя от седемте номинации за президент от Блока за него е най-добрата.

Вариантът левицата да спечели изборите и да търси реванш на парламентарни избори ще вкара страната в спирала надолу и ще станем несигурен и нестабилен район, държава и територия по модела на други такива в Югоизточна Европа и на Балканите. Не е моментът сега за политически игрички и доказване на тесни интереси срещу интереса на държавата и хората. Затова РБ се готви за решителна битка на президентските избори срещу лявото, заяви Зеленогорски.

По думите му в момента ситуацията е сложна в международен план, но въпреки това България е остров на стабилност – и политическа, и финансова, приходите вървят отлично, има икономически растеж.

Зеленогорски припомни, че последните леви управления в България са завършили бедствено.

"Ние, подкрепящите мнозинството в РБ, ясно казваме, че сме си поставили цели, значителна част от които сме постигнали – съдебната реформа, антикорупционното законодателство, законът за антитероризма се прие, реформите в здравеопазването и образованието, средствата за превъоръжаване - 400 млн. лева - са осигурени, има икономически растеж, направиха се промени в Конституцията – трябва да продължим тази линия, категоричен бе съпредседателят на Реформаторите.

Зеленогорски обясни, че до момента Реформаторският блок още няма кандидат-президентска двойка, защото самата коалиция е "сложен съюз на партии и гражданско тяло".  Затова било нормално процедурите да са по-дълги. Той заяви, че в момента тече допитване в рамките на партиите от РБ за това кой е най-предпочитаният кандидат да президент сред седмината номинирани. Това са ген. Димо Гяуров, ген. Съби Събев, проф. Огнян Герджиков, проф. Велислав Минеков, Корман Исмаилов, Гроздан Караджов и Трайчо Трайков. 

В допитването ще участват кметовете и общинските съветници от РБ по места. Освен това ще има и социологическо проучване за разпознаваемостта на номинираните, добави Зеленогорски. 

Попитан за фаворит сред кандидатите на РБ, Зеленогорски каза, че Блокът издига двама генерали, двама професори и трима граждански кандидати с подкрепа сред партньорите.

Сила и интелект са добра комбинация, добави още той.

По думите на Зеленогорски ясното потвърждаване на евроатлантическата ориентация, ефективната съдебна система, антикорупционните политики, сигурността са ключови приоритети за двойката на РБ в предстоящите избори.