Германските популисти с антимиграционни настроения направиха силен пробив на местните избори в неделя и взеха превес над партията на канцлерката Ангела Меркел, съобщи АФП. Германските избиратели наказаха Меркел за водената от нея либерална политика, коментира агенцията.

Ксенофобската "Алтернатива за Германия" взе 21 на сто от гласовете при първото си участие на избори за регионалния парламент на Мекленбург- Предна Померания, според резултатите от екзит пола. 

Християндемократическият съюз на Меркел получи 19 на сто и това е най-лошото му представяне в североизточната провинция. Социалдемократите вземат най-много места с около 30%.

Местният лидер на "Алтернатива за Германия" Лейф-Ерик Холм определи резултата като "горд". "И черешката на тортата е, че оставихме партията на Меркел зад нас...може би това е началото на края на Меркел като канцлер", каза той.

Въпреки че бившата комунистическа провинция е най-бедната и най-слабо населената в Германия, резултатите в нея имат символично значение, тъй като там се намира избирателният район на Меркел - Щралзунд. Североизточната провинция от 10 години се управлява от коалиция между социалдемократите и ХДС.

Изборите се провеждат точно година, след като германската канцлерка взе важното решение да покани стотици хиляди сирийски и други мигранти.

Въпреки че отначало тя беше аплодирана за това, оптимизмът постепенно отстъпи място на страховете как най-голямата икономика в Европа ще успее да интегрира милионите хора, които пристигнаха в Европа само през миналата година.

Нейното решение я въвлече в изолация в Европа, а вътре в страната тя беше подложена на тежки критики, дори и вътре в собствената ѝ партия.