Поредното убийство на честта в Пакистан доведе до разкритията на нови шокипащи подробности за това какво може да сполети една жена в тази ислямска република.

Оказва се, че една жена не само няма право да се омъжи по любов, но и може да бъде убита веднага, щом съпругът й я и разлюбил и е харесал друга.

25-годишната Фарзана Парвин бе пребита до смърт с камъни от свои роднини на 27 май. Тя бе убита пред сградата на съда в Лахор, където дойде заедно със съпруга си Мохамед Икбал (45 г.). Двамата бяха привикани да дават показания заради сватбата им.

Фарзана плати с живота си своята любов.

Близките на Фарзана бяха против брака й с Мохамед Икбал, тъй като искаха да я омъжат за неин братовчед. Тя обаче не послуша семейството си и се сгоди за мъжа, когото обичаше. Мохамед Икбал е вдовец, баща на пет деца.

Когато разбра за сватбата им обаче, Мохамед Азим - бащата на Фарзана, се обърна към полицията и обвини своя зет и адаш, че е отвлякъл дъщеря му. Съдът в Лахор насрочи заседание за 27 май.

Когато съпрузите приближиха сградата на съда, близките на Фарзана стреляха няколко пъти във въздуха, след което започнаха зверската разправа с нея. При това първа я удари с тежка тухла не коя да е, а нейна братовчедка.

Линчуването трая 15 минути. На Фарзана не й провървя, тъй като съвсем наблизо се строеше нова сграда. Оттам близките й взеха тухлите, с които я пребиха.

В екзекуцията участваха общо 20 роднини на Фарзана Парвин. Сред тях бяха баща й, двамата й братя и братовчедът, който искаше да я вземе за жена.

25-годишната Фарзана бе бременна в третия месец. От получените рани та умря на място.

И всичко това стана пред очите на полицаите, охраняващи съдебната сграда, твърди съпругът Мохамед Икбал. "Аз ги молех да й помогнат, но те ми казаха, че това не влиза в задълженията им", сподели овдовелият за втори път мъж. Той се опитал да защити жена си, но бил изхвърлен от тълпата.

Фарзана бе погребана на 29 май рано сутринта. Причината бе, че тялото й бе обезобразено от екзекуцията и не трябваше да бъде виждано от много хора.

След погребението стана ясно, че тя не е първата жертва на убийство на честта в семейството си. Преди години по подобни причини била убита по-голямата й сестра Рехана. Тя обаче поне не била пребита до смърт с камъни, а се "отървала" с отравяне.

Случаят в Лахор възмути много хора в Пакистан. Десетки хиляди жители на страната излязоха на протест.

Жители на пакистанската столица Исламабад протестират заради убийството на Фарзана Парвин.

Премиерът Наваз Шарлиф заяви, че е наредил разследване на полицейското бездействие по време на показната екзекуция с камъни на Фарзана.

И докато шокът от жестокото убийство не е отминал, на 30 май гръмна нова сензация. Оказа се, че вдовецът Мохамед Икбал, плакал горчиво за екзекуцията на жена си Фарзана, сам убил преди години първата си съпруга, съобщи в. "Дейли мейл".
"Убих я, защото много обичах Фарзана", лазказа той пред журналисти. синът на Моихамед Икбал дори предал баща си в полицията. По-късно обаче той оттеглил заявлението си и следствието срещу убиеца било прекратено.

Ето това е съдбата на жените в Пакистан - втората по население мюсюлманска държава в света след Индонезия.

И до днес в 180-милионната страна момичетата биват омъжвани против желаниегто си. Ако пък те сключват брак по любов, близките гледат на тях като на прелюбодейки, опозорили своя род.

Жестокото отношение към жените се практикува дори у пакистанци, емигрирлали в по-развити и по-демократични държави. В началото на месеца в Ню Йорк 75-годишен пакистанец преби до смърт жена си, защото му сервирала вегетарианско ястие.