Резултатите от "изборите" за "парламент" са доста очаквани. Това бяха поредните "избори без избор".

Хората показаха отношението си към тях с най-ниската за последните години активност.

Кремъл успя да получи подкрепата на 70 милиона души по-малко, отколкото публично убеждаваше всички.

"Партията на властта" си нарисува конституционно мнозинство, но не успя да получи легитимност. Не можеш да накараш крадците да не крадат (всички видяхме това и по време на предизборната кампания, и в деня на гласуването).

"Отворена Русия", както съм казвал и преди, завърши своя политико-образователен проект "Отворени избори" още преди деня на гласуването - 18 септември. От 24-ма кандидати 18 стигнаха до деня на гласуването. И най-важното - това е тази обемна работа, която те свършиха в своите избирателни окръзи. Въпреки това внимателно следях и техните резултати на изборите.

Смятам, че над 100 000-те гласа, които нашите кандидати успяха да съберат и да накарат комисията да ги отрази в протоколите, са достоен показател за новите имена в политиката и добро заделяне за бъдещето.

А средният процент (над 3%), надвишаващ показания от партийните списъци на невлезлите в Думата партии, показва, че в обществото има търсене на такива нови подходи и нови имена.

А главният извод е, че с властта има само два начина на диалог - на избори или на барикадите. Истинският гражданин, истинският патриот на страната си трябва да избира именно между тези две възможности.

Ненамесата, отказът от право на глас (дори под благовиден предлог) прави от гражданина отрепка, когото по милост хранят с огризки от господарската маса.

Именно такава роля предстои на нашето общество в близките години. За да не продължат дълго тези години, демократичният авангард трябва да се събере, да преосмисли общата си стратегия и да убеди съгражданите да я подкрепят.

Ще направя всичко зависещо от мене това да се случи по-бързо.

-----

* Авторът е някогашният най-богат човек в Русия. Той бе противник на Владимир Путин, за което плати с 10 години в трудови лагери. След като получи амнистия през 2013 г. Ходорковски отиде да живее в Швейцария. Коментарът му е публикуван в сайта на основаната от него фондация "Отворена Русия".