Бившият служебен министър-председател (2014) Георги Близнашки коментира пред бТВ, че правителството не е трябвало да оттегля подкрепата си за Ирина Бокова и да издига на нейно място Кристалина Георгиева. Тази вечер се очаква първото гласуване с участието на еврокомисарката.

„Не трябваше да се стига до подобна ситуация. Нашите американски приятели имат много подходяща сентенция: Конете не трябва да се сменят насред реката“.

Това обаче бил стилът на Борисов, заключи Близнашки и пожела нещата да не продължават по същия начин. Но от друга страна, бившият премиер коментира, че Бойко Борисов не би предприел такъв подход без да има уверения от външни фактори за подкрепа на Кристалина Георгиева.

„След като си поел този ангажимент, не трябва да се предприемат такива резки движения и то посред кампанията за избор на генерален секретар“, каза още веднъж Близнашки, но допълни:

„В крайна сметка в политиката не са важни толкова моралните измерения, а ефективността“.

Георги Близнашки показа новата си книга - „Конституцията на република България“, в която е описал „участието на водещи западни експерти при създаването на нашата конституция“.

Той не приема упрека, че авторите на конституцията са дали малко правомощия на президента, а в същото време той се избира пряко.

„Не е вярно, че президентът няма правомощия, той има роля по време на криза“.