Октай Енимехмедов – бургазлията, който беше осъден за нападението над почетния лидер на ДПС Ахмед Доган, изтърпя наказанието си и днес беше освободен, предаде бТВ.

Малко преди обяд той беше посрещнат от брат си пред централния вход на Бургаския затвор и се оплака от условията вътре.

На 19 януари 2013 г. Енимехмедов направи опит да простреля с газов пистолет Доган на конференция на ДПС, но пистолетът засече. После бе доказано, че е имало патрон, пълен с пипер.

За опита за покушение обаче той получи три и половина години ефективна присъда.

Прокуратурата настояваше Енимехмедов да бъде съден по изключително тежкия член за опит за убийство. По-късно държавното обвинение изненадващо размисли и на върховната инстанция отказа да поддържа това обвинение.

През май 2015 г. пък Софийската районна прокуратура прекрати "насрещното" досъдебно производство - срещу лицата от ДПС, пребили самия Октай след инцидента. Обвинителите заключиха, че "една част от нападателите са установени, но побоят не е по хулигански подбуди". Травмите на Октай пък покриваха само понятието за лека телесна повреда.

Нека си събера мислите, много е неприятно тук“, каза Енимехмедов пред бТВ днес.

Той остана в затвора от 23 април 2015 г. до днес - като се приспадне повече от година срок, който прекара в предварителния арест.