Психично болен човек ще бъде екзекутиран в Пакистан. Насрочена е и датата - 2 ноември. 50-годишният Имбад Али, който страда от параноидна шизофрения, беше осъден на смърт през 2008 г., след като беше обвинен за убийството на религиозен учител, шест години по-рано, съобщава "Индипендънт".

Поредицата от медицински експертизи, извършени оттогава, потвърждават неговата болест. Единият от лекарите го описва като "луд", а неговото състояние е "хронично и болестно".

Първоначално Имбад трябваше да бъде екзекутиран през септември, но получи в последната минута отлагане от Върховния съд, което изтече миналата седмица.

След това обжалването на адвокатите на Имбад пред Върховния съд беше отхвърлено, като обосновката беше, че "шизофренията не е психична болест".

Екзекуцията на психично болни хора е забранена според пакистанското и международното право. Експерти по човешки права на ООН и пакистански психиатри призоваха властите в страната да отменят екзекуцията.

Президентът има право да преразглежда случаите на смъртно наказание и вече над 20 хил. души са се подписали под петиция, в която държавният глава на Пакистан е призован да помилва Имбад Али.