Кулминацията на медийното шоу, наречено президентски избори в САЩ, наближава и заедно с резултатите от вота ще наблюдаваме и реакцията на пазарите. Това пише Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант на "Елана трейдинг".

След изненадата на Brexit няма да е учудващо годината да завърши с още един период на „интересни времена“, ако следващият президент се окаже голям собственик на недвижими имоти, например (бел. ред. - Доналд Тръмп). Проучванията показват предимство на кандидата на демократите (Хилъри Клинтън) с вероятност от 92% да спечели необходимите 270 електорални вота.

Победата би трябвало отдавна да е отразена от пазарите и да не вълнува инвеститорите, ако тези избори бяха като всички останали досега. Но те разчупиха стереотипите още на първичните избори, когато разделението в основните партии достигна критична точка. То обхваща все по-силно цялото общество и противопоставя властимащите политически и икономически кръгове със средната класа, която се бори с проблемите на стагниращите доходи и голямата задлъжнялост.

Медийната кампания преди изборите не само не постави на дневен ред тези въпроси, но успя да измести вниманието от икономическите програми. Поради тази причина Уолстрийт предпочита кандидата, който залага на увеличение на данъците, а не на фискални стимули за повишаване на заетостта и БВП.

Какво означава победа на Клинтън за пазарите?

Анализ на Saxo Bank за възможните 10 сценария след изборите започва с думата „война“. Като се абстрахираме от геополитическото показване на мускули и използването му в предизборната борба, може да очакваме следните ефекти върху цените:

Бум на Уолстрийт: комбинацията от президент на Демократическата партия с мнозинство на републиканците в Конгреса води до най-добро представяне на индексите в исторически план. Вероятно ще видим краткосрочен ръст, особено на финансовите акции. А защо не и на петролните компании, които също са сред големите донори на кампанията на Клинтън.

Доларът ще загуби срещу мексиканското песо, но може да се възползва от капиталовите потоци към акциите и да получи краткосрочна подкрепа от твърдата политическа позиция на новия президент.

Златото в такъв случай ще бъде под натиск, но ролята му на хеджиращ инструмент на геополитическите рискове ще се затвърди в още по-голяма степен. Спадът след изборите ще стане отлично време за покупки.

Какво означава победа на Тръмп за пазарите?

Победата на Доналд Тръмп ще има много по-стресиращ ефект върху финансовите пазари, защото е неочаквана:

Златото ще се превърне в най-печелившият инструмент за деня. 3% е напълно постижим ръст след новината, като покачването му ще зависи от силата на спада на другите инструменти.

Щатската валута също е убежище за инвеститорите при риск и несигурността ще активизира покупките на долари. Ръстът ще се окаже по-дълготраен при промяна в ръководството на Федералния резерв и политика на по-бързо нормализиране на лихвите.

Негативна реакция на индексите, която може да се окаже много силна и да надхвърли дори 5% през следващия ден. Такъв спад ще доведе до корекция на пазара, но не и до срив, защото някои индустрии (например свързаните с развитие на инфраструктурата или здравеопазването) ще станат интересни за инвеститорите.

Извод

Наскоро излезе интересен анализ на програмите за данъчни реформи на основните кандидати, който съпоставя икономическия растеж, бюджетния дефицит и заетостта. При Тръмп има повече стимули за сметка на дефицита, но и програмата на Клинтън не успява да спре спиралата на задлъжнялостта, в която се намира САЩ.

Затова не считам, че изборите ще променят съществено ситуацията на пазарите за година напред. Но те слагат край на периода, в който се игнорира факта, че растеж генериран от дългове и стимули може да продължава завинаги. През следващите пет години разумният инвеститор все повече ще се ориентира към икономики и сектори с устойчив растеж при активно управление на портфейла си.