Разликата между демократката Хилъри Клинтън и кандидата на републиканците Доналд Тръмп в проучванията на общественото мнение в САЩ се стопи, предаде АФП.

Според специализирания сайт "Риъл клиър политикс" преднината на Клинтън пред Тръмп е паднала до едва 0,8 на сто. Нова анкета, публикувана днес във вестник "Ню Йорк таймс", дори отреди предимство от 4 на сто за кандидата на републиканците.

Само преди седмица проучване, изготвено по поръчка на телевизия Ей Би Си, даваше на Хилъри преднина от цели 12 пункта.

Новината за стопяването на разликата дойде малко след съобщенията, че ФБР се е сдобило със съдебна заповед да проучи новооткритите имейли, свързани с Хилъри Клинтън. Те бяха разпространенr от осведомени източници, цитирани от Ройтерс. А по-късно и лично от шефа на ФБР Коми.

Съдебната заповед ще позволи на ФБР да проучи имейлите, за да установи дали имат връзка с неговото разследване на частния сървър, използван за правителствени дела от Клинтън като държавен секретар на САЩ в периода 2009 до 2013 г.

По този повод Хари Рийд - лидерът на демократите в Сената, заяви, че директорът на ФБР Джеймс Коми може да е нарушил закона, когато 11 дни преди президентските изборите на 8 ноември е разкрил, че оглавяваното от него Бюро разполага с новооткритите имейли.

Рийд написа писмо до Коми, в които го обвини в двоен стандарт, защото е пренебрегнал призивите на демократите да проучи евентуални връзки между Доналд Тръмп и руското правителство. Същевременно Коми е информирал Конгреса за имейлите, открити при разследването срещу бившия конгресмен от Ню Йорк Антъни Уайнър. Последният е съпруг на Хюма Абедин - близка помощничка на Клинтън.

Според Рийд действията на Коми може да нарушават закона "Хач" от 1939 г. Той носи името на автора си - сенатора демократ Карл Хач, и забранява на служителите на ФБР да използват служебната си власт, за да влияят на избори.