Американският кандидат за президент Доналд Тръмп поведе пред основния си опонент Хилъри Клинтън в социологическо проучване на ABC News и Washington Post.

46% от анкетираните подкрепят скандалния бизнесмен спрямо 45% за бившата сенаторка и държавен секретар. Разликата е едва 0,7%, което е в рамките на статистическата грешка на изследването. И все пак, това е първият път, откакто и двамата са официални кандидати, в който Тръмп излиза напред. През май месец той бе с 2% напред, но тогава Клинтън все още се бореше за номинацията на демократите с Бърни Сандърс.

Изследванията на ABC и Washington Post от последните 5 месеца.

Особено впечатляващо е, че преди 10 дни проучване на ABC News даваше на бившата първа дама преднина със солидните 12%. Всичко обаче се промени след съобщенията, че ФБР се е сдобило със съдебна заповед да проучи новооткритите имейли, свързани с нея. Те бяха разпространени от осведомени източници, цитирани от Ройтерс. А по-късно и лично от шефа на ФБР Коми. Съдебната заповед ще позволи на ФБР да проучи имейлите, за да установи дали имат връзка с неговото разследване на частния сървър, използван за правителствени дела от Клинтън като държавен секретар на САЩ в периода 2009 до 2013 г.

Според ABC News, предишната разбиваща преднина на Клинтън е била свързана с ранните гласуващи - в някои части на САЩ вота започва по-рано, и явно там са се оказали по-ентусиазираните привърженици на демократите.

Любопитно е, че в сегашното изследване Тръмп печели 9% от определилите се за демократи, докати Клинтън - едва 6% от републиканците. 

Двама от кандидатите на малките партии - либертарианецът Гари Джонсън и зелената Джил Стайн - са отчетени в изследването. Джонсън, който в един момент достигна впечатляващите 9% в социологическите проучвания, продължава да губи популярност и е паднал до 3%. Джил Стайн не мърда от 2% от седмици.