"След президентските избори Реформаторският блок и юридически се изчерпа, но много по-сериозно е, че той политически се провали."

Това каза Радан Кънев в "Панорама", където гостува с Владислав Горанов от ГЕРБ и Жельо Бойчев от БСП. Лидеът на ДСБ допълни, че няма как да се радва, когато левите са победили и се канят да се върнат на власт, "за да превърнат България в данъчен ад".

"Не, не се радваме на победата на г-н Радев, не се радваме на загубата на ГЕРБ, но отчитаме, че бяхме прави. Разчитаме тази самозабрава, това поставяне на партийния интерес над националния интерес, да спре в българската политика", обяви Кънев.

След размяна на "комплименти", от която стана ясно, че той говори много картинно, лидерът на ДСБ обясни и каква е ролята на министрите от РБ за провала на Бойко Борисов:

"От една страна сме свалили Борисов, от друга страна разбираме, че сме качили Борисов (както твърди БСП - б.р.). За съжаление, не е вярно – не сме толкова силни. Но сме достатъчно на място, за да предупредим 3 пъти ГЕРБ, че ще изгубят".

И описа основното очакване, с което е създаден РБ - не за да дойде на власт, а за да проведе ключови реформи и да промени начина, по който се упражнява властта. И още нещо, по-скромно:

- Много хора имаха по-скромни очаквания – поне ограничител, коректив на ГЕРБ, който да вкарва Борисов в коловоза. Ние, за съжаление, се провалихме и в двете задачи – дори във втората. Ако искате - Борисов наистина имаше нужда от намордник... Всички знаете, че той е повратлив, има навик да се извръща често... А истината е, че много от министрите от РБ се държаха като негови подчинени - каза Кънев.

- Е, сега е време пак за онази реплика... - подметна доволно изпружен на стола си Владислав Горанов.

Кънев  се засмя и прекъсна замалко, като смотолеви, че вярно й е време пак. "Всъщност министрите от РБ в голяма степен провалиха Борисов, тъй като те не му дадоха този намордник", завърши той.

По повод новия проект лидерът на ДСБ отново не разкри подробности, но повтори, че издателят и бизнесмен Иво Прокопиев няма да участва в него, защото политиката трябва да е отделена от медиите и от бизнеса.

"В България политиците общуват с медиите зад завеси, на белите покривки по кръчми и ресторанти по един криминален начин", каза още той.

"Твърде възможно е в следващия парламент ние да бъдем силна опозиция", обеща Кънев и обяви, че очаква "от колегите на тази маса да бъдат в едно правителство".

В общо взето вялия дебат финансовият министър в оставка Горанов подметна към представителя на БСП:

"Нашата 10-годишна история не може да се сравни с вашата 100-годишна, но може да си тръгнем заедно от политическата сцена. Което не е задължително да е лошо."

На което пък Бойчев го контрира, че в ГЕРБ бързат с мажоритарните избори, за да прекроят районирането, както им е угодно.