Силна и единна Европа при ерата "Тръмп" е основното послание на днешната среща в канцлерството в Берлин на шестима лидери – президента на САЩ Барак Обама, германската канцлерка Ангела Меркел, френския държавен глава Франсоа Оланд и премиерите на Великобритания, Италия и Испания - Тереза Мей, Матео Ренци и Мариано Рахой.

С оглед неясния политически курс, който ще поеме след 20 януари догодина новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп, Меркел обяви необходимостта от тясно европейско сътрудничество:

“Сам човек никога не може да реши всичко, само заедно ние сме силни. Аз искам да правя това, което е моя задача като федерална канцлерка, а именно – от една страна, да изпълнявам задълженията си в името на хората в Германия. Това обаче включва и да се трудя неуморно за запазване единството на Европа и за нейния успех.”

Шестимата лидери се споразумяха Западът да не вдига санкциите спрямо Русия заради продължаващата криза в Украйна. Наказателните мерки ще продължат, докато не се приложат изцяло Минските споразумения.

“Така, както сега изглеждат нещата, няма достатъчен напредък, малките стъпки са незабележими”, заяви Меркел.

В официално съобщение на Белия дом след срещата се посочва, че в Източна Украйна не е налице трайно примирие. Нужно било да се гарантира сигурност, както и да се стигне до свободни и честни избори в окупираните региони около Донецк и Луганск.

Сред основните теми на разговора в Берлин беше и положението в Сирия. Шестимата лидери настояха Русия и Иран незабавно да прекратят атаките срещу Алепо и да се осигури достъп на хуманитарна помощ за страдащото население. Единодушно бе изразена и позицията, че единствено деескалация на напрежението и дипломатически усилия са в състояние да сложат край на конфликта в Сирия.

И още - няма друг път за избягване на поредна бежанска криза освен слагане край на страданията на населението и политическа промяна в Сирия.

Обама маха за сбогом на Европа като президент, докато се качва на самолета си, за та отлети от Берлин.

Преди днешната среща в разширен състав вчера Меркел и Обама разговаряха насаме в канцлерството, след което дадоха изявления пред представители на медиите. Президентът на САЩ отправи предупреждение към наследника си на поста Доналд Тръмп да не се отказва от важни принципи в отношенията с Москва, но призна:

“Ние сключваме сделки с Русия, дори когато това може да навреди някому или да се нарушат международни норми.”

Обама изрази надежда, че Тръмп ще води конструктивен курс в отношенията с Русия, макар понякога интересите на Вашингтон и Москва да се разминават.

Обама благодари на Меркел за германския принос в битката срещу ислямистите от “Даеш” („Ислямска държава“), както и за усилията й за намиране решение на сирийската криза. Според него в стремежа й да се намери хуманитарно решение тя донякъде е допринесла и за бежанската вълна към Европа. Но пък демонстрирала сила и решимост за решаване на мигрантската криза, не отстъпвала и от ценностната система на Запада.

Според Обама западният начин на живот и демократичният обществен ред не били нещо дадено и трябвало да се защитават всекидневно и решително.

Обама похвали канцлерката за водената от нея политика и обяви, че ако би имал право да гласува в Германия, би пуснал бюлетина за Меркел. От своя страна тя изрази съжаление, че по конституция Обама няма право на трети мандат и така сътрудничеството им на държавно равнище е към своя край.

Обама се зарече отново да посещава Германия като частно лице, а като приятели с Меркел щели да са в постоянен телефонен контакт.

Сега канцлерката се надявала да си сътрудничи тясно с Доналд Тръмп:

“Естествено, че ще направя всичко възможно, за да работим добре съвместно и с новоизбрания президент на САЩ.” 

След като се сбогува с Европа като президент, Барак Обама отлетя в днес от Берлин и пое към Лима, столицата на Перу, за форума на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС).