"Убеден съм, че САЩ ще продължат ангажиментите си към НАТО", заяви днес Барак Обама в последната си публична реч като американсдки президент.

Той я произнесе в културния център на фондация "Ставрос Ниархос" в гръцката столица Атина, откъдето започна последната си задгранична обиколка в качеството си на държавен глава, предаде АП.

"Ангажиментът включва обещанието на САЩ да защитават всички свои съюзници от НАТО", каза Обама.

Обама и гръцкият премиер Ципрас се снимат с момичета, облечени в национални носии.

Гостът не спомена имена, но явно имаше предвид новоизбрания си наследник Доналд Тръмп. Бъдещият президент намекна, че САЩ могат и да не защитават онези съюзници, които не плащат достатъчно вноски.

Обама увери, че Северноатлантическият алианс има подкрепата и на републиканците, и на демократите в САЩ. Пактът е готов както винаги да гарантира колективната сигурност.

Обама се снима с деца от оперния хор в Атина.

В речта си Обама почете Гърция като родина на демокрацията. Той изброи дълъг списък от древногръцки държавници и философи, благодарение на които днес "ние сме граждани, а не слуги" и "вярваме в равнопоставеността пред закона". Преди да говори, президентът на Съединените щати обиколи Акропола.

Приемането на бежанци от страна на САЩ и Гърция вдъхнови света, но не може самостоятелно да разреши миграционната криза в Европа, смята американският лидер. Едиственото разрешение на въпроса е истински колективен отговор от страна на Европа и света.

"Няма човек, с когото да сме толкова различни, като Доналд Тръмп. Но американската демокрация е по-голяма от една личност", каза Обама.

Той увери гърците, че бъдещето ще бъде ОК. Но това може да стане дотолкова, доколкото хората запазят вярата си в демокрацията и не отстъпват от демократичните принципи.

Президентът на САЩ разговаря с гръцкия си колега Прокопис Палвопулос.

Самият Обача смята идните седмици да работи заедно с Тръмп за постепенното предаване на властта. Така трябва да работи и демокрацията.

От изключителна важност са свободните избори, смята Обама.

"Гражданите трябва да могат да избират собствените си лидери, дори вашият кандидат да не печели", изтъкна той.

По-късно днес Обама ще отлети за Берлин.