Владимир Буковски, отявленият противник на съветските лидери, а впоследстие и на руския президент Путин, е преживял какво ли не – гонения, затвор, трудови лагери. Но това, което един ден се стоварва върху него в Кеймбридж, го извежда извън релси, пише “Ню Йорк таймс”.

В дома на Буковски пристигат британски полицаи. Съобщавават му за заведено следствие заради съхраняване на детска порнография. От кабинета и гаража му са иззети два компютъра с изобличаващ снимков материал.

“Това беше твърде странно и много тревожно. КГБ ме преследваше заради мои текстове и снимки, забранени от съветската власт. Но британската полиция не търсеше снимки, отнасящи се до политика, а детска порнография, което е грубо правонарушение”, цитиран е Буковски.

Да припомним, че Владимир Константинович Буковски, който на 30 т. м. ще навърши 74 г., е един от най-известните дисиденти при съветски времена. Името му нашумя, когато оповести пред света, че политически затворинци в СССР се настаняват принудително в психиатрии. Самият той е попадал там през 1963 г. заради разпространяване на книгата “Новата класа” на югославския дисидент Милован Джилас. След 2 години е на свобода, но остава непреклонен и пак е изпратен в психиатрия, впоследствие осъден и на 3 години трудов лагер. На 5 януари 1972 г. чува поредната си присъда – 7 години лишаване от свобода – 2 години затвор и 5 години лагер.

След продължителни протести зад граница на 18 декември 1976 г. Москва заменя Буковски на летището в Цюрих, Швейцария, срещу хвърления в затвора чилийски комунист Луис Корвалан.

На 10 март 2010 г. Буковски се присъединява към манифест на руската опозиция “Путин трябва да си ходи” и така се превръща във враг на руския президент.

Да се върнем на темата.

“През април м. г. този дългогодишен съветски дисидент и някогашен доверен човек на Маргарет Тачър, вече е наясно какво се е стоварило върху него. Кралската прокуратура му повдига обвинение по 5 члена от Наказателния закон за това, че е правил непристойни снимки на деца и по други 5 члена от НК за съхраняване на детска порнография”, пише “Ню Йорк таймс”.

Делото е насрочено за май т. г., но Буковски отрича всякаква вина. Постигнато е споразумение между него и обвинението процесът да започне на 12 декември. Това става по искане на защитата, за да има време за нова съдебна експертиза, която да докаже, че намерената в компютрите на Буковский детска порнография е следствие на чужда намеса.

“Всичко това е в стил Кафка. Длъжен си да докажеш не само личната си невинност, но и кой е виновният. Жертва съм на нов и още по-жесток подход в уловките на КГБ. Това е компромат, пълна фалшификация, която се стоварва върху потърпевшия”, цитиран е Буковски.

Той е убеден, че руските хакери преследват различни цели – шпионаж, срив на инфраструктура, дискредитиране на политически противници, но също и влияние върху общественото мнение чрез разпространяване на дезинформация.

Според Буковски сътрудниците на руските спецслужби живеят във виртуален свят:

“Това размива всякакви граници между истината и лъжата. В Русия властва атмосфера, при която се използват дори гротесктни обвинения, примерно в педофилия, за да се разчистват сметки.”

“Независимо от това, какво ще реши британският съд, репутацията на Буковски в Русия, а по асоциация и на други критици на Кремъл, вече е срината. Буковски смята, че властите в европейските държави, където процедурата е прозрачна и коректна, лесно се поддават на уловките на един режим, който отлично умее да замита следи и да сее недоверие. Тези хора умеят да използват Запада срещу Запада”, заключава публикацията в “Ню Йорк таймс”.