Сирийските правителствени сили напуснаха древния град Палмира в неделя вечер, след като "Даеш" ("Ислямска държава") предприе офанзивма за връщането на контрола върху него, предаде Ройтерс.

Властите в Дамаск признаха, че джихадистите отново са завладели града, откъдето бяха изтласкани в края на март от сирийските сили и руската авиация.

Часове по-рано от руското военно министерство твърдяха, че всички атаки на "Даеш" са отблъснати и че са унищожени близо 300 терористи.

"Заплахата от загубата на Палмира е загуба за цялото цивилизовано човечество, а не за Русия", коментира днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Той обаче не отговори на журналистически въпрос дали е възможно Русия да задейства сухопътните си сили в арабската република заради последните събития там. Песков посъветва репортерите да се обърнат към Министерството на отбраната.

Днес властите в Москва информираха, че от Палмира са евакуирани намиращите се там руски археолози.

Повторното падане на Палмира в ръцете на "Даеш" е свидетелство за слабостта на Башар Асад и режима му, както и за широко пропагандираната негова сила, коментира германският вестник "Зюддойче цайтунг". Освен града, джихадистите са завзели намиращи се наблизо находиша на петрол и газ.

Палмира се счита за съкровищница на световната култура. Когато градът бе освободен от "Даеш" през март, лично руският президент Владимир Путин информира шефката на ЮНЕСКО Ирина Бокова за това и за последвалото разминиране на древните паметници.