7-годишната Бана ал-Абед, чийто акаунт в туитър разказваше детайли от войната в Сирия и особено ситуацията в Алепо, бе евакуирана днес от разделения и потънал в руини град, съобщи турска неправителствена организация.

"Тази сутрин @AlabedBana бе спасена от #Алепо заедно със своето семейство. Ние ги посрещнахме топло", пише Фондацията за хуманитарна помощ, споделяйки селфи на свой служител с момиченцето.

 

 

Всъщност в туитър през акаунта на Бана пишеха и тя, и майка й Фатима. Нейните съобщения бързо се превърнаха в символ на конфликта в Сирия сред десетките хиляди нейни последователи. 

Режимът на Башар ал-Асад твърди, че туитовете са пропаганда. Малката и майка ѝ обаче споделят активно и снимки. Последните дни със завземането на града и началото на евакуацията съобщенията от двете оредяха и симпатизантите им в интернет се бояха от най-лошото.

Последният туит на Бана и майка ѝ преди евакуацията е молба към турския президент Ердоган и външния министър Чавушоглу да се постараят да продължи примирие в Алепо.