Китай разположи модерни ядрени междуконтинентални балистични ракети "Дунфън-41" близо до границата с Русия, предаде АФП.

Снимки на ракетните комплекси в североизточната провинция Хъйлунцзян са били публикувани в китайския интернет в понеделник срещу вторник вечерта. Военните са уверени, че това вероятно е втора стратегическа ракетна бригада "Дунфън-41", постъпваща във войската на Пекин.

 

 

Някои медии в страната свързват снимките на балистичните ракети с встъпването в длъжност на новия американски президент Доналд Тръмп. Според тях това може да е реакцията на Пекин на провокационните и особено негативни изявления на Тръмп спрямо Китай. Той намекна също, че може да признае и Тайван.

"Дунфън-41" е ядрена ракета, действаща с твърдо гориво. Според различни данни тя има обхват от 12 000 до 14 000 километра. Снабдена е с отделяща се бойна глава, съдържаща 10 ядрени блока с индивидуално насочване. Тя е в състояние да достигне само за половин час Западното крайбрежие на САЩ. Именно затова блогърите, специалисти по ракетите, я наричат "убиец на САЩ".

Предполага се, че Китай е завършил изпитанията на "Дунфън-41" на 15 януари. След това случаен очевидец заснел на видео преместването й в провинция Хънлунцзян.

Русия не разглежда разполагането на китайските ракети като заплаха за себе си, коментира говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.