Радослав Янков спечели паралелния гигантски слалом от Световната купа по сноуборд в Банско и излезе начело в генералното класиране на дисциплината.

27-годишният Янков бе безгрешен днес на писта "Алберто Томба", като даде второ време в квалификациите, след което последователно победи германеца Александър Бергман, опитния Джеси Джей Андерсън от Канада и досегашния водач в генералното класиране Бенямин Карл, за да стигне до финала.

Българинът имаше и късмет, тъй като стартира във външен коридор. През миналата година той спечели Световната купа именно в паралелните дисциплини.

В решителното спускане Радо се изправи срещу швейцареца Невин Галмарини, който в края на януари го победи на финала в Рогла.

Янков обаче успя да вземе реванш пред родната публика край връх Тодорка и взе победата след грешка на Галмарини в края. След този успех спортист номер 3 на България за миналата година вече има 1400 точки в класирането за паралелния гигантски слалом и излезе на първо място.

На 40 точки зад него е съперникът му от полуфиналите Бенямин Карл, който завърши трети днес, а тройката се допълва от Невин Галмарини с 1290 т.

В същото време Александра Жекова се класира за финала в дисциплината спринткрос в неделя. Българката даде десето време.