Русия се готви да изпрати за посланик в САЩ един от най-яростните поддръжници на нейната твърда линия срещу Запада, пише изданието "Форин полиси".

Става дума за 61-годишния Анатолий Антонов. Макар да е с дипломатическа кариера, той стана зам.-министър на външните работи едва през декември 2016 г. Преди това той бе зам.-министър на отбраната.

Антонов бе публичното лице на руската военна намеса в Сирия, започнала през есента на 2015 г. Той организира многобройни пресконференции по въпроса.

Като военен зам.-министър Антонов бе и движещата сила на руското нахлуване в Украйна през 2014 г. По тази причина ЕС го вкара година по-късно в черния си списък.

Анатолий Антонов изигра и водеща роля в словесната война между Москва и Анкара, след като турски самолети свалиха руски изтребител край границата със Сирия през ноември 2015 г. Чрез неговите уста Кремъл отправяше обвиненията, че турският президент Реджеп Ердоган е свързан с незаконната търговия с петрол, извършвана от "Даеш" ("Ислямска държава"). Москва обаче се отказа от тези обвинения, когато се сдобри с Анкара месеци по-късно.

"Той е сила, с която ще трябва да се съобразяваме, - казва за Антонов Матю Рожански, диреткор на Института "Кенън" към Центъра "Удроу Уилсън". - Ако Москва иска и занапред да праща във Вашингтон първокласен екип, в назначаването му има смисъл."

Антонов има и дългогодишен опит във водене то на преговори с американски чиновници. Той бе главният руски представител на преговорите "Нов СТАРТ" през 2010 г. Според един от участниците той си спечелил уважението на американците благодарение на деловия си маниер за водене на бързи преговори.

След срещата на НАТО в Лисабон през 2010 г. Антонов отново стана главен представител на Русия на преговорите със САЩ за сътрудничество в сферата на противоракетната отбрана (ПРО).  Руснакът бил блестящ пропагандатор и противник в стремежа на Москва да не позволи на Вашингтон да разположи ракети на САЩ и НАТО в Европа. Това си спомня Алекандър Вършбоу - бивщш посланик на САЩ в Русия и доскорошен зам. генерален секретар на НАТО.

През 2015 и 2016 г. Анатолий Антонов бил начело на руските опити за започване на преговори с цивилни и военни представители на САЩ с цел постигане на договорка руските и американските самолети да спазват дистанция в небето над Сирия.

Кремъл изслушал Антонов преди няколко месеца, твърди в. "Комерсант". Тогава се смятало, че президентските избори в САЩ ще бъдат спечелени от Хилъри Клинтън. Догматичните възгледи на Анатолий Антонов били смятани за предимство за взаимодействие с Хилъри и за ориентация къде ще има напрежение в двустранните отношения. Въпреки победата на Тръмп бъдещият руски посланик продължгава да отговаря на изискванията. Но той ще се окаже в съвсем друг Вашингтон, отбелязва "Форин полиси". И припомня, че след идването на власт на Тръмп позициите на САЩ и Русия са се сближили по важни въпроси като борбата с тероризма. Във Вашингтон дори обсъждат вдигане на санкциите срещу Москва.

Реалната сила на Анатолий Антонов, както и на всички бивши руски посланици, е в контрола над въоръженията.

"Независимо кой се намира в Белия дом, ядреното оръжие е важен въпрос за Москва", заяви Джон Хърбст - директор на Евразийския център към Атлантическия съвет и бивш американски посланик в Украйна.

Но въпреки качествата си Анатолий Антонов не е новатор, а изпълнител, смятат експерти. В САЩ той безпрекословно ще изпълнява заповедите на Кремъл.