СИМОНА РУСЕВА

Фелипе Шести днес се възкачи на испанския престол, който баща му Хуан Карлос (76 г.) доброволно отстъпи. Новият крал положи клетва пред двете камари на парламента в Мадрид. Без корона, без блясък, без миро.

Преди десетилетия самият Хуан Карлос се е отказал да е самодържец в истинския смисъл на това понятие. Пожелал е да е крал на гражданите. По завет такъв явно ще е и Фелипе Шести. Ето защо това, което днес стана в Мадрид, не е коронация, а само въвеждане в длъжност.

Испанският крал не е такъв по Божия милост, както това е във Великобритания, а по милостта на народа. Точно това бе демонстрирано с днешния държавен акт в Мадрид.

Кралят на Испания се вози във вехт ролс-ройс, който дори не е брониран.

Когато през 1975 г. Хуан Карлос стана крал, той получи миро и бе благословен от трима кардинали по време на тържествено богослужение. Присъстваха почетни гости от цял свят – крале, херцози, принцове и държавни глави.

Ако такава тържествена церемония бе организирана днес, модерните испанци щяха да съзрат в нея провокация. Защо

Католическата църква и висшето офицерство навремето бяха гръбнака на диктатурата на Франко. Модерна Испания не иска да има нищо общо с това отречено минало.

Самият Фелипе се появи пред народното представителство не в униформа на главнокомандващ, а в обикновена парадна униформа. Като че ли искаше да каже: “Ние нямаме власт”, макар че по конституция е главнокомандващ.

Хуан Карлос предава на сина си Фелипе
Шести фелдмаршалския пояс. 

Баща му Хуан Карлос наследи от диктатора Франко абсолютна власт. През 1975 г. той положи клетва с ръка върху Библията. Врече се да спазва стриктно принципите на фашисткия режим, да управлява с помощтта на военните и да възпрепятства демокрацията. Само три години по-късно Хуан Карлос престъпи клетвата си и завинаги влезе в историята като сторонник на демокрацията. Той дръзна да промени конституцията и сам се обезвласти. Така бе отворен пътят на демокрацията в Испания.

Днешната церемония по възкачването на Фелипе Шести на престола всъщност не беше коронация. Съзнателно не! Той просто беше признат като държавен глава от двете камари на парламента. Това го изисква конституцията.

Короната също не играеше никаква роля по време на церемонията, която спокойно може да се нарече "гражданска". Символът на монархията беше поставен върху червена възглавница, обрамчена в златен ширит. До нея - скиптърът. Това е само символика. Държи го испанският народ. Той определя кой ще е пазител на скиптъра. От днес това е Фелипе Шести.

Да припомним максимата на оттелилия се вече Хуан Карлос: “В Испания всекидневно трябва да заслужиш короната. В портивен случай с един ритник отзад ще те прогонят от трона.” Казвал го е, още когато Фелипе е бил младеж. За да го подготви за днешния ден.

“Заклевам се да правя всичко, което е във властта и по силите ми, за да спазвам конституцията и да браня правата на гражданите”, изрече днес Фелипе Шести.

“Да живее кралят!”, отговори му народното представителство.

“Едно изключително време на мъдро управление вече принадлежи на историята”, изрече новият испански крал по адрес на баща си Хуан Карлос под бурните аплодисменти в залата.

Каква следа ще остави той самият в историята на Испания, времето ще покаже.