Президентите Доналд Тръмп и Реджеп Ердоган обявиха, че страните им ще си сътрудничат в борбата срещу тероризма, съобщи в. "Хюриет".

Тръмп прие Ердоган в Белия дом.

Двамата лидери изпратиха силно послание за решимостта си въпреки продължаващите разногласия между тях по отношение на действащите в Сирия кюрдски Отряди за народна самоотбрана (ОНС). Анкара ги смята за терористична организация, макар тя да се сражава срещу "Даеш".

"САЩ ще подкрепят всички усилия за намаляване на насилието в Сирия и намирането на мирно решение", каза Тръмп пред журналисти след срещата.

Той допълни, че страната му предлага на Турция своята подкрепа в борбата срещу "Даеш" и Кюрдската работническа партия (ПКК).

Въпросът за ОНС бе повдигнат от Ердоган. Според него използването на бойците от тези кюрдски отряди е против всякакви споразумения и никога няма да бъде прието от Анкара.

"Турция ще работи със САЩ в борбата срещу всички терористични групировки в региона", обеща той.

Миналата седмица Тръмп одобри въоръжаването на бойците от ОНС. САЩ ще им доставят леки оръжия, боеприпаси, картечници, бронирани коли и инженерно оборудване. Това трябва да стане преди началото на решителната офанзива срещу сирийския град Ракка, столицата на "Даеш".

Ердоган заяви също, че се надява и се моли бъдещите консултации и сътрудничеството да налеят нови основи за американско-турските отношения при управлението на Тръмп.

Президентът на САЩ обеща, че Вашингтон бързо ще изпълни поръчките, направени от Анкара във военната сфера.

Визитата на Ердоган е усложнена не само заради кюрдския въпрос, отбелязва "Хюриет". Другият двустранен проблем е искането на Анкара САЩ да екстрадират живеещия в изгнание турски проповедник Фетхуллах Гюлен. Ердоган го обвинява в организирането на неуспешния опит за преврат през лятото на 2016 г.

Преди срещата си с Ердоган Тръмп обяви Турция за бастион срещу съветската експанзия, а смелостта на турците - за легендарна. И припомни, че турски войници са се сражавали рамо до рамо с американците по време на Корейската война през 1950-1953 г. Домакинът отбеляза, че САЩ не са забравили за това.