Катар подписа договор за 12 млрд. долара за купуването на изтребители F-15. Продавачът са САЩ, разбира се.

Сделката беше финализирана на среща в сряда във Вашингтон между военния министър на САЩ Джим Матис и неговия катарски колега, съобщава Би Би Си.

Новината за нея идва само дни, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп обвини Катар - важен съюзник на Америка - че финансира тероризма. Доха веднага отрече.

Другите страни от Персийския залив обаче обявиха, че късат дипломатическите си връзки с Катар, като обвиниха държавата, че дестабилизира района чрез подкрепата, която оказва на ислямски екстремисти и чрез връзките си с Иран.

В Катар се намира най-голямата военна база на САЩ в Близкия изток. В нея има около 10 хил. войници, тя играе ключова роля в оглавената от САЩ операция срещу Даеш (Ислямска държава).

Саудитска Арабия прави опити да изолира петролното емирство от началото на този месец. Рияд затвори границите си, както и и въздушното си пространство. Примерът беше последван от Бахрейн, Обединените арабски емирства и Египет.

Сега катарските власти определят сделката за изтребителите като "доказателство, че институциите в САЩ са с нас, но ние никога не сме се съмнявали в това".

"Нашите военни са като братя. Американската подкрепа за Катар е дълбоко вкоренена и не може лесно да бъде повлияна от политически промени", казва неназован официален източник от Катар, цитиран от "Ройтерс".

Според информация на агенцията от военното министерство на Катар петролната държава си е купила 36 самолета.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу е в Кувейт като част от мисия, която трябва да помогне за разрешаване на кризата между държавите в Залива. Турският президент Реджеп Ердоган вече даде подкрепата си за Катар, като нарече мерките срещу Доха "нехуманни и противоречащи на ислямските ценности". Кувейт също посредничи за разрешаване на кризата.

Миналата седмица парламентът в Анкара гласува за разполагането на турски войски в Катар и това беше изтълкувано като знак на подкрепа за емирството.