Американският президент Доналд Тръмп ще посети Париж на 14 юли - Денят на Бастилията, съобщиха от кабинета на президента на Франция Еманюел Макрон. Тръмп е приел поканата на френския си колега и се очаква двамата да обсъдят военното сътрудничество. 

Посещението ще отбележи и стогодишнината от включването на САЩ в Първата световна война.

"Президентът Тръмп очаква с нетърпение потвърждаването на здравите връзки между Америка и Франция, да празнува този важен ден с френския народ и да отбележи стогодишнината от включването на Амелика в Първата световна война", се казва в официално съобшение на Белия дом. "Двамата лидери ще продължат да изграждат тясно сътрудничество в борбата с тероризма и икономическо партньорство между двете страни и ще обсъдят много други въпроси."

Франция е сред страните с най-дейно участие в операциите на водената от САЩ коалиция срещу "Ислямска държава".

"Отвъд нашите различия по някои теми като климата, това показва здравите ни връзки с Америка и близките ни възгледи относно борбата с тероризма и общите действия във военни зони", коментира френски дипломат.

14 юли е националният празник на Франция. На тази дата през 1789 г. тълпи превземат Бастилията, където са държани политически затворници. Щурмът на символа на монархизма се приема за начало на Френската революция.

Националният празник на Франция се отбелязва с шествие по булевард "Шанз Елизе". Тази година заедно с френската армия в шествието ще участват и американски военни.

Очакват се протести при посещението на Тръмп в Париж.

"Той не е добре дошъл. Това е ясно", заяви пред радио "Europe 1 " кандидатиралият се за президент на Франция на последните избори Жан-Люк Меланшон.

Макрон и Тръмп се срещнаха по-рано тази година. Решението на Тръмп да оттегли САЩ от Парижкото климатично споразумение предизвика острата реакция на френския президент. Макрон предлага срещата за изглаждане на взаимоотношенията и задълбочаване на сътрудничеството.

Тръмп е поканен във Великобритания от премиера Тереза Мей, но такова посещение все още не е официално обявено. Потенциална визита на Тръмп в Обединеното кралство среща сериозна обществена съпротива.