Германският кардинал Герхард Мюлер, крайно консервативният ръководител на органа на Ватикана, натоварен с надзора на католическата доктрина, приключва с работата си. Мандатът му изтича този уикенд, а папа Франциск отказа да му го удължи, съобщиха световните агенции. В края на 2017 г. епископът навършва 75 години, което се смята за нормална възраст за пенсия във Ватикана. 

Кардиналът бе назначен за префект на Конгрегацията за доктрината на вярата на 2 юли 2012 година. Той е сред големите критици на апостолическото насърчение за любовта и семейството Amoris laetitia на папата, който бе публикуван миналата година. Според главата на римокатолическата църква при определени обстоятелства католиците, които са се развели и са сключили брак повторно биха могли да вземат причастие. 

На мястото на кардинал Мюлер папа Франциск е посочил йезуитския монсеньор Луис Ферер. Той и в момента е в Конгрегацията за доктрината на вярата, бе човекът след германеца в структурата.

По-рано тази седмица отпуск си взе ковчежникът на Ватикана кардинал Джордж Пел. Той е обвиняван в родната си Австралия за сексуални посегателства.