Президентът Румен Радев свиква днес в 10 ч. Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС). Заседанието бе обявено отдавна, а официалната тема, която ще обсъждат президент, премиер, министри, лидери на парламентарни групи и шефове на спецслужби, ще е новият антикорупционен закон.

Министерският съвет внесе в парламента новия вариант на текста през миналата седмица. Същото направи и опозицията от БСП - с контразаконопроект, който бе обявен още през лятото, но окончателният му вариант видя бял свят след редакции. Основна разлика между двата варианта е кой ще назначава председателя на бъдещия независим орган за борба с корупцията, който се предлага да бъде създаден. ГЕРБ искат това да е Народното събрание, а левицата - държавният глава.

От проекта на БСП отпаднаха спорните анонимни сигнали - те бяха една от причините да не бъде приет подобен закон още в предишния мандат, когато проектът бе "кръстен" на вицепремиерката Меглена Кунева.

 
Друг спор е дали органът, който трябва да обедини съществуващи структури като Комисията за разкриване на конфликт на интереси и тази за отнемане на незаконно придобито имущество, да има разследващи функции или не. Социалистите предпочитат първия вариант. 
 
 
Една от отстъпките, която управляващите могат да направят, е да оставят назначението на председателя на новия орган на президента, но в замяна на по-малко правомощия на самия орган, твърдят източници от коалицията.
 
Създаването на независимо звено, което да се бори срещу корупцията, бе една от препоръките на миналогодишния мониторингов доклад на Европейската комисия. Новият доклад на Брюксел се очаква през декември и властта е добре да отчете дейност по законопроекта. 
 
Очаква се президентът Румен Радев да поиска от властите и отчет за свършеното след предишното заседание на КСНС, посветен на заплахите срещу националната сигурност. Една от точките след заседанието бе актуализация и усъвършенстване до края на 2017 г. на Стратегията за национална сигурност. Тогава президент и партии се разбраха и да се изготви анализ за интегрирано развитие на сектор „Сигурност“ за период от 5 години, както и анализ на необходимостта от участието на българската индустрия в развитието на сектора. Четвърта точка е разработване на национален план за достигане на 2% от БВП за целите на отбраната до 2024 година.
 
 
КСНС предстои на фона на пообтегнати отношения между управляващите от ГЕРБ и държавния глава, въпреки че вчера стана ясно, че премиерът Бойко Борисов е забранил на съпартийците си да говорят за Румен Радев.