Лидерът на "Воля" Веселин Марешки започва подготовка за искане на референдум за президентска република. Това обяви самият той тази сутрин пред бТВ. Депутатът и партиен водач обясни, че мотивът му да поиска народът да се произнесе как трябва да се управлява държавата са наводненията от вчера в Бургаско, отнели човешки животи. 

Трагедията показала безсилието на институциите и тяхната колективна безотговорност, убеден е Марешки. Попитан дали при смяна на вида на управлението президентът ще трябва да подава оставка при всяко бедствие, предизвикало трагедия, лидерът на "Воля" отговори:

"Ако някой беше влязъл в затвора при първото наводнение, нямаше да има бедствие сега."

Идеята да се искат референдуми е все по-модерна и Веселин Марешки очевидно е в час с тенденцията. Друг е въпросът дали, като обявиш, че ще искаш референдум дали България да стане президентска република, наистина можеш да го направиш. Или някой закон или направо Конституцията не те ограничават.

В Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление - или накратко закона за референдумите, изрично са изброени темите, по които НЕ може да се инициира допитване до народа. Разпоредбата е чл. 9, ал. 2 и гласи:

Чрез национален референдум не могат да се решават въпроси:
1. от компетентността на Великото народно събрание;
2. по чл. 84, т. 4, 6, 7, 8, 10, 12, 16 и 17, чл. 91, 91а, чл. 103, ал. 2, чл. 130, ал. 3, чл. 132а и чл. 147, ал. 1 от Конституцията;
3. за размера на данъците, таксите и трудовите и осигурителните плащания и вноски;
4. на държавния бюджет;
5. на правилата на вътрешната организация и дейност на Народното събрание.

В Конституцията пък е уредено кои са въпросите, които се решават от Велико народно събрание. Това е чл. 158 от основния закон, където са записани правомощията на ВНС. Случаят с мечтата за "президентска република", поискана от гражданите чрез референдум, е в точка 3:

Чл. 158.
Великото Народно събрание:
1. приема нова Конституция;
2. решава въпроса за изменение територията на Република България и ратифицира международни договори, предвиждащи такива изменения;
3. решава въпросите за промени във формата на държавно устройство и на държавно управление;
4. решава въпросите за изменение на чл. 5, ал. 2 и 4 и на чл. 57, ал. 1 и 3 от Конституцията ;
5. решава въпросите за изменение и допълнение на гл. девета от Конституцията.

Тоест според законодателството и Конституцията референдум по посочената от Веселин Марешки тема не би трябвало да има. Освен ако преди това Велико народно събрание не промени основния закон.

Веселин Марешки каза още тази сутрин, че той и "Воля" са против създаването на нов антикорупционен орган. Парламентът гласува вчера на първо четене законопроекта за борба с корупцията на Министерския съвет и от "Воля" не го подкрепиха.

Парламентарният лидер този път се позова на Конституцията - по думите му в България има прокуратура, която да се занимава с разследванията на това явление (корупцията - б.р.), а сигналите трябва да подават ДАНС и МВР.

"Ако този орган не работи, трябва да го направим работещ, а не да създаваме нов", заяви Марешки.