300 хиляди каталунци, решени да останат в Испания, манифестираха по улиците на Барселона в неделя, две дни след обявяването на декларацията за независимост от каталунския парламент, предаде АФП, цитирайки местната полиция. Според организаторите на събитието и префектурата, представляваща централните власти, участниците са били над 1 милион.

Демонстрацията става, докато най-богатата испанска провинция се пита за бъдещето на своя сепаратистки премиер Карлес Пучдемон, когото централното правителство свали. Неговият заместник Ориол Жункерас, също лишен от правомощия от Мадрид, заяви в публикувано в неделя изявление,  че Пучдемон "е и ще остане президентът" на Каталуня.

Той също каза, че не признава решенията на Мадрид, които поставиха региона под опеката на централната власт след едностранната декрларация за независимост в петък, ясно давайки да се разбере, че отказва да се подчини.

В същото време хиляди хора се стекоха в сборните пунктове предвидени за голяма демонстрация за единството на Испания в Барселона.

"Каталуня, това сме всички ние!" гласи лозунг, цитиран от агенцията. Манифестацията е организирана от юнионисткото Каталонско гражданско движение, което на 8 октомври успя да събере стотици хиляди хора против отцепването от Испания.

В петък вечерта друга демонстрация с десетки хиляди участници празнува раждането на "Каталунската република" с фойерверки.

В петък Сенатът упълномощи правителството на консервативния министър-председател Мариано Рахой да приложи неизползвания никога досега член 155 от конституцияата, който му позволява да поеме пряко управлението на автономната облант ,"за да възстанови конституционния ред".

Втората по ранг в испанското правителство Сорая Саенс де Сантамария беше назначена да управлява Каталуня след свалянето на нейното правителство.

Институционалното предизвикателство, отправено от движението за независимост, е без прецедент, откакто Испания възвърна демокрацията си, коментира АФП. Тя отбелязва, че през тези близо 40 години страната е била разтърсвана от атентатите на въоръжената сепаратистка организация на баските ЕТА, която се отказа официално от насилието през 2011 г., след като беше взела 800 жертви.

В телевизионно обръщение в петък Пучдемон призонва привържениците си да се съпротивляват мирно на централното правителство, без да уточни какви да са формите на тази съпротива.

Всекидневникът "Ел Паис" съобщи в събота, че асоциация на подкрепящите независимостта общини може да образува паралелно правителство.

Призивът за демонстрация на Каталунското гражданско движение се състои от две ключови послания: "съвместно съществуване" и "здрав разум". 

Каталуня има собствен език и култура, но повече от половината от 7,5-милионното ѝ население идва от семейства от други испански региони.

Поемането на управлението от Мадрид беше придружено от разпускане на местния парламент и свикване на регионални избори на 21 декември.

През септември 2015 г. привържениците на независимостта взеха 47,8% от вота в сравнение с 51% за партиите, които се изказват за оставане в рамките на Испания или за законен референдум за самоопределение.

Сепаратистите обаче бяха мнозинство в местния парламент със 72 от 135 места поради особености на избирателната система, която облагодетелства селските райони, посочва АФП.

"Имаме златна възможност. Мнозинството от каталунците, принудено да мълчи от години, знае, че трябва масово да се надигне", каза Инес Аримадас, лидерка на испанската партия "Граждани" в Каталуня, която е острие на борбата против сепаратистите.

Според сондаж, който испанският всекдневник "Мундо" публикува в петък на изборите сепаратистите биха изгубили мнозинството си, получавайки 65 места в местния парламент. Анкетата, направена между 1 000 души три дни преди декларацията за независимост, им даде 42,5% от гласовете срещу 43,4% за юнионистките формации - "Гражданите", Народната партия на Рахой и Социалистическата партия.

Белгийският държавен секретар по миграцията и убежището Тео Франкен каза днес пред телевизия ВРТ, че Пучдемон може да поиска политическо убежище в Белгия.

"Досега не е постъпила молба, но нещата се развиват бързо", каза той. "Ще видим какво ще се случи през идните часове или дни".

Испанското правителство заплаши Пучдемон със съдебно преследване заради декларацията за независимост.

"Като гледа човек ситуацията, репресиите от страна на Мадрид и възможните наказания с лишаване от свобода, може да се запита ще има ли справедлив процес. Сега това би ни поставило в деликатна политическа ситуация с Испания", каза Франкен.

Преди дни, Пучдемон даде да се разбере, че би могъл да подаде молба за убежище в посолството на друга европейска страна, като би предпочел Белгия.

"Белгийски съдия трябва да реши",  каза Франкен. "Ще има също и процедура за убежище. Ако получи убежище, ще бъде трудно да бъде екстрадиран в Испания. Нашето право не го позволява".