Президентът на САЩ Доналд Тръмп написа туит рано сутринта в неделя, за да каже, че никога не е искал от бившия шеф на ФБР Джеймс Коми да спре да разследва бившия съветник по националната сигурност Майкъл Флин.

Флин е първият представител на администрацията на Тръмп, който се е признал за виновен по обвиненията, повдигнати от специалния прокурор Робърт Мълър. Той разследва опитите на Русия да повлияе на изборите на президент на САЩ през 2016 г.

Доналд Тръмп уволни изненадващо Коми през май месец 2017 г. - само четири месеца след встъпването в длъжност на новата администрация.

Никога не съм искал от Коми да спре да разследва Флин. Поредната фалшива новина за прикриване на поредната лъжа на Коми!“, написа президентът.

 

 

Интересно е, че коментарът на президента в туитър е написан в 6:30 сутринта местно време в неделя.

Джеймс Коми бе уволнен едва след 4 години от общо 10-годишния си мандат начело на ФБР. В отговор на изненадващото действие на Тръмп, Коми огласи съдържанието на записките от разговорите му с Тръмп. Сред тях е и разговор, в който уволненият шеф на ФБР твърди, че президентът е искал от него да прекрати федералното разследване срещу бившия съветник по националната сигурност Майкъл Флин.

В петък Майкъл Флин призна, че е лъжесвидетелствал пред ФБР за срещата си с тогавашния руски посланик в САЩ Сергей Кисляк. Той стана обвиняем по разследването за руската намеса, наред с бившия шеф на кампанията на Тръмп Пол Манафорт и негов помощник.

[[nid:61311]]

Пред ФБР Флин е заявил, че на 29 декември 2016 г. не е говорил с Кисляк относно наложените санкции от страна на САЩ. Той съзнателно е лъжесвидетелствал пред властите.

През февруари Флин беше принуден да подаде оставка след като бе уличен в нерегламентирани контакти с посланика.

След признанието на бившия съветник по националната сигурност Майкъл Флин в аферата за предполагаемите връзки с Русия, зетят на американския президент Джаред Къшнър попада под силен натиск.

Според информации в медиите, Къшнър е наредил на Флин да установи контакти с официални руски представители. Телевизия NBC се позовава на две доверени лица, чийто имена не се съобщават. "Вашингтон поуст" и сайтът BuzzFeed също сочат Къшнър за човека от преходния екип на Тръмп, който е подтикнал Флин да установи контакти с тогавашния руски посланик във Вашингтон Сергей Кисляк. 

Къшнър е един от най–доверените хора на Доналд Тръмп. Ако наистина се докаже, че именно той е наредил на Флин да разговаря с Москва, т.нар. „руска афера” ще се озове вече в непосредственото обкръжение на президента.