Администрацията на Доналд Тръмп смята да отслаби ограниченията върху използването на ядрените оръжия и да разработи нова ядрена бойна глава със слаба разрушителна сила за ракетите "Трайдънт", пише в. "Гардиън".

Това твърди бивш официален представител, запознат с последния проект за преглед на американската политика.

Джон Улфстал - специален помощник на президента Барак Обама за контрол върху оръжията и неразпространението им, заяви, че новият преглед на ядрената политика, изготвен от Пентагона, предвижда модифицирана версия на изстрелваните от подводници ракети "Трайдънт Д5" само с една част от нормалните им бойни глави. Целта е Русия да бъде възпряна от използването на тактически бойни глави при конфликт в Източна Европа.

Новата ядрена политика е значително "по-ястребова", отколкото тази при администрацията на Обама, когато се правеха опити за намаляване на ролята на ядрените оръжия в отбраната на САЩ.

Привържениците на контрола върху оръжията изразили тревога от новото предложение да се правят по-"приложими" ядрени оръжия. Според тях това прави ядрената война по-вероятна, най-вече предвид избухливостта и готовността на Тръмп да плаши с американския арсенал при противостоене с враговете на страната.

Документът на Пентагона увеличава и обстоятелствата, при които Вашингтон може да използва ядрения си арсенал. Предвижда се дори отговор на неядрена атака, причинила много смъртни случаи или насочена срещу важна инфраструктура или центрове за ядрени контрол и команда.

Прегледът -- първи за последните 8 години, се очаква да бъде публикуван след речта "За състоянието на нацията" на Тръмп в края на месеца.

Улфстал е видял това, което смята за окончателен проект на документа. Според него там се заявява, че САЩ ще започнат да действат за връщането на изстрелвани от морето ядрени крилати ракети като контрамярка срещу новата крилата ракета с наземно базиране. САЩ обвиняват Русия, че я разработва в нарушение на Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег от 1987 г.

Предишните варианти на прегледа били още по-крайни, твърди Улфстал. Окончателният документ не съдържа предложения за разработване на ядрено хиперуправляемо оръжие и за премахване на гаранциите към неядрените държави, че САЩ няма да използват арсенала си срещу тях.

Джон Улфстал

"Моят прочит е, че това е отстъпка от варианта с крайностите. Той не съдържа толкова страшни неща, колкото имаше в началото, - каза Уфстал. - Но той продължава да е лош.

Това, което ми казаха хората, написали това нещо, е, че те са се опитали да изпратят ясно възпиращо послание до руснаците, севернокорейците и китайците. С много добър, умерен, но твърд тон е дадено а се разбере, че всеки опит на Русия или Северна Корея да използват ядрено оръжие ще доведе до масови последици за тях. И мисля, че сега това е умерено, неутрално и мероятно много необходимо.

Те прекаляват там, където казват, че за гарантиране на всичко това САЩ трябва да разработят два нови вида ядрени оръжия", допълва той.

Според Улфстал модифицираната бойна глава на "Трайдънт" само с първата, ударна степен на термоядрената й бойна глава, е "напълно излишна", тъй като САЩ вече имат оръжия със слаба разрушителна сила. Това са гравитационните бомби Б-61 и изстрелваните от въздуха крилати ракети.

Той изтъква, че е "твърде глупаво" поставянето на "тактическо" оръжие със слаба разрушителна сила в планираните подводници клас "Колумбия" за балистични ракети, тъй като изстрелването им ще издаде местонахождението на бойния съд.

"Харчим 5 милиарда долара за подводница, за да я направим невидима, а слагаме множество бойни глави на всяка подводница. С една ракета, една малка бойна глава върху нея и изстрелването й правят подводницата уязвима за руска атака, - продължава Улфстал. - Шокира ме несъстоятелността на това от военноморска гледна точка."

Разработването на бойна глава със слаба разрушителна сила а изстрелвани от морето балистични ракети се основава на убеждението, че при всеки конфликт с Русия на източния фланг на НАТО руснаците ще използват на ранен етап тактическо ядрено оръжие, за да компенсират относителната си слабост откъм конвенционални оръжия. Аргументът е, че руснаците ще разчитат на нежеланието на САЩ да използват многобройните бойни глави на съществуващите техни оръжия, което ще накара Вашингтон да се оттегли.

Ханс Кристенсен от Федерацията на американските учени заяви, че оправданието за разработването на новите оръжия е несъстоятелно.

"То предполага, че разузнавателната общност е стигнала до заключението, че един от няколкото противници залага на това, че САЩ сами ще се възпрат от използването на балистична ракета с ядрена бойна глава, защото те имат по-голяма разрушителна сила. Изобщо не става дума за това. Не сме чули никога никой да казва, че е така", изтъкна Кристенсен.

"Не смятам, че който и да било противник - със сигурност не и Русия - ще заложи на това, че ако те направят нещо с оръжие със слаба разрушителна сила, ние няма да отговорим. Това е напълно абсурдно, - допълни той. - Смятам, че става дума за това да работим нещо по бойните глави в лабораториите и да проучваме възможностите. Не го виждам като истинска мисия."

Дарил Кимбъл - шеф на Асоциацията за оръжеен контрол, заяви, че разработването на нови оръжия за американския ядрен арсенал е "опасно мислене от епохата на Студената война".