Нова руска крилата ракета с наземно базиране е смятана от Пентагона за главна заплаха срещу САЩ, пише в. "Уолстрийт джърнъл", цитиран от Нюз.Ру.

Имено по тази причина администрацията на Доналд Тръмп има намерението да възпре Русия с нова ядрена бойна глава. Наскоро в. "Гардиън" съобщи, че Вашингтон смята да отслаби ограниченията върху използването на ядрените оръжия и да разработи ядрена бойна глава за ракетите "Трайдънт", която ще бъде със слаба разрушителна сила.

Плановете се съдържали в първия от 8 години насам преглед на американската политика.

Най-вероятно оръжието, от което се плаши Пентагонът, е хиперзвуковата противолодъчна ракета "Циркон", смята Нюз.Ру. Според САЩ с нея Русия нарушава Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег от 1987 г., подписан от Роналд Рейгън и Михаил Горбачов.

Обсегът на "Циркон" може да достигне 400 километра. През април 2017 г. бе съобщено, че при изпитания тя е достигнала скорост от 8 маха. Числото на Мах е отношението на скоростта на дадено тяло към скоростта на звука в средата, в която то се движи. Скоростта става хиперзвукова, когато е по-голяма от 5 маха.

Очаква се с "Циркон" да бъдат въоръжени руските бойни кораби "Петър Велики" и "Адмирал Нахимов". Ракетите ще бъдат педназначени за атаки срещу големи надводни цели. Това ще бъдет преди всичко авионосни ударни групи, които са основен инструмент на американското военно присъствие в световния океан.

От Пентагона засега не разкриват колко слаба мощност ще има планираната американска бойна глава. Според "Уолстрийт джърнъл" ракетите "Трайдънт" могат да бъдат снабдени със заряди от 1 или 2 килотона. В момента бойните им глави са с мощност 450-500 килотона. За сравнения - хвърлената над Хирошима през 1945 г. атомна бомба е била със заряд от 15 килотона.

"Циркон" е толкова засекретена, че нейните чертежи и рисунки са направени само въз основа на догадки и въображение.