Директорът на Националната служба за охрана Ангел Антонов е подал оставка, съобщи БНР.

Това става седмица след като такъв слух бе разпространен, но тогава пред Клуб Z от службата опровергаха.

Според "Хоризонт" информацията им е потвърдена от два източника. Засега Ангел Антонов мълчи.

Малко по-късно от правителствената пресслужба съобщиха, че Министерският съвет дава съгласието си генерал-лейтенант Ангел Антонов да бъде освободен от длъжността началник на Националната служба за охрана.

"Ген. Антонов е депозирал пред Президента на Република България писмо, с което желае да бъде освободен от поста. Решението на Министерския съвет e във връзка със съгласувателно писмо от администрацията на Президента, каквото е изискването на Закона за НСО."

Със сигурност срещу генерала в момента тече проверка от Военна прокуратура, макар че оттам не коментират. Според медии става въпрос за сигнали на двама негови подчинени, че се е разпореждал с държавни коли и бази, докато е ходил на лов.

Името на Антонов - типичен верен апаратчик на ГЕРБ, "въртян" преди това на ръководни длъжности в полицията, бе замесено и с нулевата реакция на службата по оплакването на председателя на ВКС Лозан Панов, че са разхлабени болтове на служебния мерцедес. Това дори доведе до отказ на Панов да ползва службата и сега се вози с тойота на съда.

Преди това Антонов реагира абсолютно пасивно на призивите на Лютви Местан, че е бил застрашен животът му, след като е получил ултиматум от "сарая" да подаде оставка като лидер на ДПС. Охраната на депутата бе свалена много мистериозно вечерта, в която Ахмед Доган сваля от него благоволението си. Антонов е един от тричленката, която определя кого да охранява службата.