И БСП върна днес проучвателния мандат за съставяне на правителство, който им бе връчен от президента Росен Плевнелиев. Вчера това направи и най-голямата парламентарна сила ГЕРБ.

Формално, за да спазят изискванията на конституцията, социалистите бяха предложили за министър-председател Атанас Мерджанов. Шефът на ПГ на „Коалиция за България“ дойде на „Дондуков“ 2 заедно с червената депутатка Корнелия Нинова.

В рамките на днешния ден предстои Плевнелиев да каже кога ще връчи последния мандат за съставяне на кабинет – този на ДПС. Вероятно това ще стане чак във вторник, тъй като в понеделник, 28 юли, е големият мюсюлмански празник Рамазан Байрям.

Междувременно от БСП тръгнаха слухове, че след очерталата се нова парламентарна коалиция между ГЕРБ и ДПС, е твърде възможно движението да не върне мандата, а да се опита да направи заедно с хората на Бойко Борисов кабинет в рамките на това Народно събрание.

От пресцентъра на ДПС опровергаха категорично пред Клуб Z подобни „глупости“ и бяха категорични, че движението няма намерение да прави правителство в този парламент и ще върне мандата, веднага след като го получи от държавния глава.

Междувременно стана ясно и, че в 13,30 ч представители на БСП ще се срещнат с премиера в оставка Пламен Орешарски, за да настояват да оттегли внесената от кабинета актуализация на бюджета.