Военният министър Красимир Каракачанов задейства реализирането на идеята си за въвеждане на доброволна казарма, която е на път да се превърне и в негов основен управленски приоритет. С нея той ще се оправдае пред "патриотичните" гласоподаватели, че не е изпълнил обещанието си да върне наборната служба, а в същото време ще я лансира и като една от мерките за преодоляване на кадровия колапс в армията, пише Медиапул. Оказва се, идеята на Каракачанов ще излезе доста скъпо на държавния бюджет.

Вече няколко седмици в МО работна група мисли възможните варианти за въвеждане на доброволната служба. Подобна мярка обаче ще трябва да мине и през съгласуване с ГЕРБ. От партията на Бойко Борисов към момента са склонни да приемат някаква форма на доброволна служба, но не и кардинални решения.

Въвеждането на доброволната служба крие много подводни камъни, тъй като ако не бъде изпълнена както трябва, ще доведе до допълнителен смут и хаос в системата. Освен това ще струва и значителни средства, които е много вероятно да имат и своята политическа цена.

При всички положения въвеждането й ще струва значително. Според някои от обсъжданите варианти тя ще излиза десетки милиона лева годишно. Цифрите варират в зависимост от това колко български граждани ще са готови да постъпят в казармата по собствено желание.

Засега в МО се налага идеята, че бъдещите доброволци ще трябва да получават заплащане. Все още не е взето решение в какви размери ще бъде то, но вероятно ще се движи някъде между минималната заплата 510 лева и малко повече до 600 лева.

Разходите ще се допълват от необходимите средства за изхранване на доброволците, обличането им и настаняването им. Със сигурност ще има значителни разходи и за стягането на подготвителните лагери. Към момента се обсъжда да има два подобни лагера.

Най-значителният въпрос е колко ще бъдат доброволците, които ще минават годишно през армията. Дори да има много желаещи, което е много малко вероятно, те ще трябва да отговарят на определени условия за физическа годност. Според разчетите обаче разходите в определени случаи може да надминат 50 млн. лева годишно. При хиляда доброволци годишно само заплатите им ще са над 6 млн. лева.

В момента повече от 5500 места във въоръжените сили са свободни.