Когато става въпрос за Турция, България е в ЕС. Когато обаче иде реч за Русия, България е мост между ЕС и Москва. Изказването на Реджеп Ердоган, че Кърджали е в душевните граници на Турция, е неприемливо. Няма проблем обаче ако Владимир Путин прибере Крим в реалните граници на Русия и санкциите по този повод трябва да бъдат свалени.

Това накратко е позицията на БСП за международното положение. Непоследователна, лицемерна и дори предателска спрямо най-важния национален български интерес - България да стане съставна част от демократична Европа, която е най-добрата ѝ защита срещу имперски претенции от североизток и югоизток.

Ето какво каза Нинова преди дни в Пазарджик:

"Позицията - България е домакин на среща между две страни Европа и Турция - ние не я приемаме, защото България е Европа, ние сме в ЕС".

В началото на месеца обаче в декларация от името на парламентарната група по повод 3 март депутатът Александър Симов заяви следното:

"Ние трябва и можем да бъдем мост между Европа и Русия".

Съвсем наскоро Нинова бе и в Кърджали, където заяви:

"Изказването на президента Ердоган за душевните граници на Турция, които се простират до Кърджали, е поредната провокация към суверенитета и националната цялост на България"

Преди последните парламентарни избори обаче тя изтъкна

"Ако БСП спечели изборите и бъда министър-председател, отивам в Брюксел и заявявам: Господа, следващия път, когато подложите на гласуване санкциите срещу Русия, България ще наложи вето".

 

Нищо, че случаят "Крим" е прецедент, от който на теория би могъл да се възползва и Ердоган за Кърджали.

Ако има нещо, на което БСП би трябвало да наложи вето, то трябва да е именно на това си двулично поведение. На "Позитано" 20 България има значение само дотолкова, доколкото страната ни би могла да свърши някаква работа за Русия. Да се залага на патриотизма на Нинова и компания, е безсмислено.

БСП обаче трябва да престане с лицемерието си заради тяснопартийните си интереси. Докато оттам продължават да се държат така, те скоро власт няма да видят. ГЕРБ в момента е първа политическа сила с над 1 млн. гласа. До голяма степен това са дължи именно на изказването на Нинова за санкциите, както и на онова за демокрацията, която ни е отнела много.

Нищо чудно обаче на следващите избори и ГЕРБ да загуби голяма част от своите гласове. Защото според Бойко Борисов България трябва да бъде мост и към Русия, и към Турция. Всъщност думата, която той употреби, когато съобщи, че няма да гоним руски дипломати, е "канал за комуникация".

Каква би трябвало да е българската позиция, е ясно на всеки нормален, разумен българин. Най-големите външни заплахи за България са Русия и Турция. Единственият начин да бъдем защитени от тях е като сме лоялни съюзници в ЕС и НАТО. Всяка държава може да има някакви претенции относно своите граници. Особено ние, българите. Това обаче е история. Настоящето и бъдещето са друго - границите лека-полека ще загубят своето фундаментално значение за международната политика. Затова имперските апетити на Путин и Ердоган са неприемливи. Те са връщане назад и този филм вече сме го гледали. Подобна политика не води до нищо друго, освен до напрежение и дори войни.

Неприятното е, че нормалните и разумни българи очевидно са малцинство сред т. нар. политически елит. Ако въобще ги има.