Българското правителство има срок до 13 септември да изпрати своите възражения или да потърси споразумение със Симеон Сакскобургготски по два от казусите с царските имоти, за които бившият цар заведе дела в Европейския съд по правата на човека в Страсбург. По третата му жалба - за собствеността на двореца "Кричим", съдът намира, че тя е недопустима.

Това се разбра от решения на ЕСПЧ, публикувани днес в сайта на институцията. Първата жалба на Сакскобургготски и сестра му княгиня Мария Луиза е за приетия от 41-вото Народно събрание мораториум върху т.нар. царски имоти до приемането на специален закон. Такъв обаче до момента нито е писан, нито приеман.

Втората жалба засяга обявяването за държавни на два имота - "Ситняково" и "Саръгьол".

Комуникирането от ЕСПЧ на двете жалби, тоест искането на становище от правителството и посочването на срок, означава, че съдът приема за допустими двете жалби и ще ги разглежда по същество. А според статистиката над 80 процента от случаите, в които съдът е поискал становище от съответната държава, делата приключват успешно за жалбодателите, коментира адвокат Михаил Екимджиев, който води делата в Страсбург, цитиран от "Дневник".

ЕСПЧ отхвърля като недопустима жалбата за Кричим и не приема вписването като наследници на царски братовчеди - защото те не са били въвеждани във владение на двореца.