България е поискала хеликоптер от Китай за спасителната акция в търсене на изчезналия алпинист Боян Петров "преди 15 минути", заяви външният министър Екатерина Захариева преди заседанието на Министерския съвет тази сутрин.

В медиите се появиха информации, че това искане е било отправено още вчера, но дипломат № 1 опроверга това.

"След множество разговори от наша страна едва преди 15 минути е поискан хеликоптер, заяви Захариева, цитирана от "Фокус". - Имаме пълно съдействие от китайска страна. Горе има 5 спасители, които седят там и са в готовност да тръгнат, когато времето позволява."

"В пълна комуникация сме с институциите. Каквото имаме като връзки, всичко сме заложили и дано да го намерим жив и здрав. С нашите двама консули непрекъснато натискаме и Пекин, но това е една изключително тежка планина", добави премиерът Бойко Борисов. 

По-рано днес жената до Боян Петров - Радослава Ненова, заяви в bTV, че е в постоянна връзка с Борисов и Захариева. Според нея хеликоптерът е зареден и чака в Непал разрешение за излитане от Китай. Тя призова да се действа по-бързо, тъй като мъжът й може да има "часове, а не дни".

Лошото време обаче може да затрудни включването на хеликоптера в мисията, както и високата надморска височина.

Боян Петров, който е част от експедиция за покоряването на връх Шиша Пангма в Хималаите, е в неизвестност от 29 април - оттогава никой не го е виждал.

Вчера тръгна първият спасителен екип с трима шерпи. Те не откриха алпиниста в лагер № 1 и днес трябва да стигнат до лагер № 2.