Спасителният екип от шестима души - шерпи и професионални спасители, който и тази сутрин тръгна да търси алпиниста Боян Петров, се е върнал, без да достигне дори Лагер 1 заради лошото време. Това съобщи пред "Дневник" Деян Петков от екипа на алпиниста в София.

Спасителната акция достигна вчера Лагер 1 на 6400 м и не откри там Петров. Планът за днес беше да се върви и към Лагер 2, ако условията позволяват. Силният вятър обаче е върнал участниците в акцията отново в базовия лагер.

Планът за утре е "възможно най-много хора" да тръгнат отново нагоре в издирване на Боян Петров, с когото няма връзка от 29 април, а тибетските власти съобщиха за изчезването му на 6 май. Деян Петков разказа, че всички в базовия лагер са обявили, че искат да участват в акцията - както шерпи, така и алпинисти. Освен това прогнозата за утре сутрин е за хубаво време.

Петков съобщи и че има поне два хеликоптера на Непал, които при добро време и разрешение от страна на Китай са готови да излетят на спасителна мисия.

Използването на машина от Непал се налага, тъй като тибетската алпийска асоциация не разполага с техника, която да може да изпълнява мисии на височина над 5000 м. Катманду има вертолети, които могат да се издигнат на по-голяма височина, но е нужно разрешението на Китай, за да могат да навлязат на територията на Тибет.

Екипът на Боян Петров все още не е информиран дали китайските власти са дали разрешение непалски вертолет да лети над алпинисткия маршрут, за да помогне в търсенето Петров. Днес външният министър Екатерина Захариева заяви, че едва тази сутрин е поискано разрешение от Китай.

В същото време Мингма Шерпа - един от най-добрите катерачи в света, който има в колекцията си всичките 14 осемхилядници, съобщи, че е получил обаждане с молба да излети с издирващия хеликоптер утре. В интервю за "Дарик радио" днес той заяви, че е оптимист за мисията на полета заради очакването утре времето да е ясно и дори си е изпратил паспорта на властите за получаване на виза.

Трудната част от Лагер 3 до върха Шиша Пангма е, че след него има леден тесен участък, по който се върви, обясни той. Познава добре района и смята, че може да бъде много полезен.

Мингма Шерпа е управляващ директор на една от местните компании, организиращи трекинги - Seven Summits. Обяснява, че когато Боян Петров е планирал тазгодишните си изкачвания, първоначално е обмислял да се насочи към Чо Ою (който в крайна сметка е планиран за есента - бел. ред.) и са обсъждали да ползва неговите услуги, което се е случвало и преди.

В крайна сметка обаче заради решението му първо да атакува Шиша Пангма не е негов клиент, тъй като компанията няма представители в този район.

Шерпа разкри, че също е разстроен от липсата на българина, тъй като го чувства "като брат", познават се от години, а Боян винаги е бил "джентълмен и много мил човек".

Междувременно Радослава Ненова, жената до Петров, публикува банкова сметка за набиране на средства за спасителната акция. Както тя обясни, средствата са й нужни сега, а австрийската застрахователна компания може да изплати пари по-късно, при това след доста формалности.

Радослава Георгиева Ненова
BG32 UNCR 7000 1523 2695 49
UniCredit Bulbank UNCRBGSF

Paypal 

desertrose_lili@yahoo.com