Правителството ще предложи промени в законодателството, които да позволят на чужденци да купуват земеделски земи, ако са сертифицирани по Закона за насърчаване на инвестициите и в срок от 3 години осъществят планираните инвестиции.

Това съобщи в парламента министърът на икономиката Емил Караниколов, който беше изслушан от депутатите за състоянието на бизнесклимата в България.

По думите на Караниколов, законодателните промени, които се подготвят, ще предвидят санкция - ако не се изпълни обещаното вложение, собствеността ще може да се отнема по съдебен път. Сега законът предвижда уседналост от 5 години за чужденци и фирми с чуждестранно участие, които искат да купуват ниви у нас - правило, въведено през 2014 г. заради което Европейската комисия заведе наказателна процедура срещу България.

При подготовката на новото законодателство ще се използва опита на Чехия и Унгария, които имали перфектни механизми за уреждане на въпроса за собствеността на земеделските земи, стана ясно от изявлението на Караниколов.  

През юли 2017 г. парламентът спря законови промени за свободна продажба на земеделска земя от внасяне в пленарна зала. С изключение на ДПС всички групи подкрепиха забраната по инициатива на "БСП за България". Измененията бяха подготвени заради наказателната процедура на Европейската комисия срещу България, предизвикана от ограничението за уседналост от 5 години.

ЕК смята, че това ограничение нарушава основни свободи в Европейския съюз (ЕС) като движение на хора, стоки, услуги и капитали. 

Отчет за инвестициите за първата година на третия кабинет на ГЕРБ

За първата година управление на правителството - от май 2017 г. до май 2018 г., по Закона за насърчаване на инвестициите са издадени 32 сертификата за инвестиции в размер на 800 млн. лева. Очаква се разкриване на близо 3000 нови работни места, каза Емил Караниколов.

"От началото на 2018 година са издадени 10 сертификата за инвестиции от 600 млн. лева и се очаква разкриване на 1000 работни места. В министерството има още 20 проекта за разкриване на близо 2000 работни места", допълни министърът.

По думите му отчита се тенденция на повишаване на инвеститорския интерес, особено в производството и високотехнологичните услуги.