Депутатите от БСП поискаха и формално отмяна на решението на Народното събрание от 2012 г. за спиране на проекта АЕЦ "Белене". Това става ден, след като комисията по енергетика разгледа доклада на министър Теменужка Петкова за вариантите за реализация на строежа на втората атомна централа.

Социалистите обявиха, че стоят твърдо зад възобновяването на "Белене".  

„Стоим зад реализацията на проекта. Това е ясен знак към всички инвеститори, че ние сме научили уроците от миналото, че няма да имаме промени в бъдеще в политиката по реализиране на проекта „Белене“, който е необходим за развитието на икономиката на държавата“, каза депутат от левицата и член на комисията по енергетика Таско Ерменков. 

За да започнат реални действия по търсене на инвеститор за проекта първо парламентът трябва да отмени спирането му. Решението на депутатите от 2012 г. бе в потвърждение на решение на Министерския съвет за замразяване на "Белене". В системата за правна информация на правителството не се открива документ, с който да се отменя актът на Министерския съвет, предхождащ парламентарния мораториум. 

Премиерът Бойко Борисов обяви на 12 май тази година, че "до седмици" правителството ще внесе в Народното събрание проект за решение за отмяна на спирането на проекта. Към момента това не се е случило.

Сред аргументите на ГЕРБ и настоящото правителство за рестарт на атомната централа е това, че НЕК има заем от 1,1 млрд. лв. към държавата, които трябва да върне до 2023 г. Парите бяха отпуснати за закупуване на руските ядрени реактори след решението на Арбитражния съд по делото, заведено от руската страта заради спирането на проекта. 

Засега според правителството най-добрият вариант за строеж е чрез частен инвеститор, който да поеме целия търговски риск от "Белене" и без държавни гаранции за изкупуване на електроенергията. Идеята е държавата да участва само с апортна вноска - оборудването и площадката за нова атомна централа.