Сирийските правителствени войски и свързаните с тях сили са извършили военни престъпления и престъпления срещу човечеството при обсадата на анклава Източна Гута чрез интензивни бомбардировки и "умишлено обричане на глад" на 265 000 души.

Това съобщи днес разследващ екип на ООН, предаде Ройтерс.

Близо 20 000 бунтовници, окопали се в обкръжения район - някои от тях принадлежащи към "терористични групи" - са обстрелвали намиращата се наблизо столица Дамаск при атаки, по време на които има убити и осакатени хора, твърдят разследващите.

Тези данни се съдържат в доклад на Разследващата комисия на ООН за Сирия, оглавявана от Паулу Пинейру. Те са изготвени въз основа на 140 интервюта, както и снимки, видеозаписи, спътникови снимки и медицински документи.

"Дори ако проправителствените сили бомбардират и подчиняват чрез обричане на глад на цивилното население в Източна Гута, не може да има оправдание за безразборните обстрели на населените с цивилни граждани райони на Дамаск", заяви членът на Комисията Хани Мегали.

Сирийските проправителствени сили обкръжили Гута през април 2013 г. и "започнали най-продължителната в съвременната история обсада, като постепенно сломявали и бунтовниците, и цивилните чрез продължителна война на изтощението", се казва в документа. Той осъжда "средновековната форма на водене на война".

От февруари до април 2018 г. тактиката на режима в Дамаск за връщане на контрола върху анклава е била "предимно незаконна, целяща да накаже жителите на Източна Гута и да принуди населението колективно да се предаде или да гладува".

"Чрез масови и постоянни бомбардировки на населените с цивилни граждани квартали и обекти и с продължаващия отказ от предоставяне на храна и лекарства за обкръжените цивилни в разгледания период проправителствените сили извършиха престъпление срещу човечеството чрез безчовечни актове, като причиниха сериозни психически и физически страдания", се казва още в документа.

Сирийските и русите военновъздушни сили са контролирали небето над Гута и са извършили мощни въздушни удари върху жилищни райони, където семействата са се струпвали в тъмни, препълнени мазета без тоалетни, продължава докладът.

Бойни самолети поразили болници като са лишили ранените от медицински грижи.

"Този вид атаки е сериозен намек, че проправителствените сили систематично са вземали на прицел медицински обекти, като неколкократно са извършвали военни престъпления чрез умишлени атака на защитени обекти и умишлени нападения над медицински персонал", се твърди в доклада.

Експертите от ООН цитират доказателства, че в Гута най-малко 4 пъти тази година е бил използван хлор, но допълват, че разследването им продължава.

Въоръжени групи, сред които "Армия на исляма" (най-голямата, действаща в района), "Файлак ал Рахман", "Ахрар аш Шам" и "Хаят Тахрир аш Шам", също в определен период властвали в Гута.

Те конторлирали тунели и дълбоки окопи и редовно арестували и изтезавали хора от религиозните малцинства, изтъква докладът.

На атаките на правителствените сили "било редовно отговаряно с брутални актове на отмъщение". Използването от страна на бунтовниците на самоделни ракети, които можели да достигат до някои части на Дамаск, целяло да "сее терор".

В средата на март правителствените сили приложили договорени по места примирия и "споразумения за евакуация". Десетки хиряди хора напуснали района по хуманитарни коридори. В Гута обаче остават много цивилни.